Στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών (2018) το σύγχρονο ελληνικό θέατρο κατέχει εξαιρετικά σημαντική θέση.  Το Ηρώδειο και η Πειραιώς 260 γεμίζουν από παραστάσεις – είτε επιτυχημένες επαναλήψεις είτε νέες παραγωγές-  Ελλήνων δημιουργών, αναγνωρισμένων και αγαπημένων του ελληνικού κοινού, αλλά και νεότερων που έχουν ήδη κεντρίσει με το ιδιαίτερο στίγμα τους το ενδιαφέρον σε διεθνή φεστιβάλ.
Αναλυτικότερα: 

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου φέτος το καλοκαίρι ανοίγει και κλείνει με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου το Ηρώδειο κάνει πρεμιερα με το «Ναμπούκο», μία  από τις πιο δημοφιλείς όπερες του Βέρντι. Στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ τον επώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκο σε μεγάλες σκηνές ανά τον κόσμο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λέο Μουσκάτο, από τους δυναμικά ανερχόμενους ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας. Η διάσημη όπερα θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο για τέσσερις παραστάσεις (1, 3, 6 & 8 Ιουνίου).

Η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που παρουσιάστηκε πέρυσι σε Επίδαυρο και Ηρώδειο με επιτυχία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017, οι «Πέρσες» του Αισχύλου, θα παρουσιαστούν και πάλι στο Ηρώδειο. Ο Άρης Μπινιάρης ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και έχει αφήσει το στίγμα του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που αναδεικνύει τις εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου δράματος. Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χάρης Χαραλάμπους, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός. Την παράσταση πλαισιώνει χορός 12 ατόμων. (1η Ιουλίου)

Το δίδυμο Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας μετά την πρώτη περσινή τους επιτυχημένη συνεργασία  στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» επανέρχονται φέτος ανεβάζουν και συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που έχει χαρακτηριστεί έργο-σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία, καθώς πραγματεύεται την απόφαση της νεαρής Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της Πολυνείκη παρά την απαγόρευση του άρχοντα του κράτους. Στην παράσταση όλοι οι ρόλοι μοιράζονται ανάμεσα σε τρεις ηθοποιούς: την Αθηνά Μαξίμου, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μιχάλη Σαράντη, ενώ ο δεκαμελής χορός αφηγείται την ιστορία. Σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. (11 Ιουλίου)

Η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπισέ σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, επιστρέφει στο Ηρώδειο από την ΕΛΣ σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκέτεμποργκ Στίβεν Λάνγκριτζ. Πρωτοανέβηκε στο Ηρώδειο το 2016 και πρόκειται για μια παράσταση σύγχρονη, αιχμηρή και επίκαιρη, καθώς τοποθετείται στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ. (27, 28, 29 και 31 Ιουλίου)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο στεγάζει η Πειραιώς 260 και το άνοιγμα γίνεται με τον ταλαντούχο Δημήτρη Κουρτάκη και την παράσταση που εμπνεύστηκε από το μπεκετικό σύμπαν «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»  η οποία γνώρισε πέρυσι μεγάλη επιτυχία. Ο Άρης Σερβετάλης θα ακροβατεί και φέτος μέσα σ’ ένα εντυπωσιακό, αρχιτεκτονημένο στην εντέλεια σκηνικό σύμπαν. Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού δραματουργού, ο Κουρτάκης δημιουργεί μια παράσταση πολυμέσων με ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών. Η παράσταση συνομιλεί με εικαστικούς όπως οι Bruce Nauman, Vitto Acconci, Terry Fox, Gordon Matta-Clark, Rachel Whiteread κ.ά. (1-6 Ιουνίου)

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος θα παρουσιάσει το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπουρι σε θεατρική διασκευή του Φρανσουά Τρυφώ, ο οποίος είναι και ο δημιουργός της ομότιτλης ταινίας. Σ’ ένα μελλοντικό ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Πώς μπορεί να σπάσει το εφιαλτικό πρόσωπο του ολοκληρωτισμού; Μπορεί η διεκδίκηση της «προσωπικής ανάγνωσης» να προκαλέσει στο σύστημα ρήγματα ελευθερίας;
Η παράσταση θα ανέβει σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα με πρωταγωνιστές τους: Αλέξανδρο Λογοθέτη, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μάνο Γαλανή, Θάνο Λέκκα κ.ά. (8-10 Ιουνίου)

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο νέος διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, ανεβάζει την παράσταση «Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ» της Έλενας Πέγκα. Η συνεργασία Ρήγου-Πέγκα μετρά αρκετά χρόνια πριν και συγκεκριμένα από το 1999 όταν χορογράφος σκηνοθέτησε τα «Καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» σ’ ένα κλαμπ,  και δέκα χρόνια αργότερα το ξανανέβασε στις Ροές. Φέτος την ξανασυναντά στο τελευταίο έργο της, που μεταγράφει στην ελληνική πραγματικότητα δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο. Με πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα, το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα από στερεότυπα και χαρακτηρισμούς, η Πέγκα φωτίζει τα πρόσωπα πίσω από μια απρόσωπη βιομηχανία, υποβάλλοντας στην αναζήτηση της αληθινής τους ταυτότητας και της αληθινής τους καταγωγής μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Νιάρρος, Θεοδώρα Τζήμου κ.ά. (23-25 Ιουνίου)

Οι Εlephas tiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Οι παραστάσεις τους εμπνέονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο της λογοτεχνίας. Εμφανίστηκαν με την «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις, αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν τη «Βοσκοπούλα» στο Θέατρο Ν. Κόσμου. Η παράσταση που ετοιμάζουν για το Φεστιβάλ Αθηνών βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή, μια γυναίκα ηθοποιό, ένα χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους Εlephas Τiliensis, η παράσταση θα είναι μια «φιλοσοφική stand up comedy» με κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης, που δυναμιτίζει την εικόνα του Οδυσσέα, σαρκάζει τη μυθική του υπόσταση και υποσκάπτει τη σύγχρονη Ευρώπη και το ομηρικό της πρότυπο. Η απόδοση – δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου. Μουσική: λάμδα. Παίζουν: Παύλος Παυλίδης, Μαρία Σκουλά, Βίκυ Κατσίκα κ.ά. με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Συμμετέχει 10μελής χορός γυναικών. (1-3 Ιουλίου)

Το επιτυχημένο σκηνοθετικό δίδυμο Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το θέατρο ντοκουμέντο στην Ελλάδα έρχονται με το «Ελλάς Μονάχου» συνεχίζοντας τη θεατρική τους έρευνα πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης σήμερα. Εστιάζοντας στον μικρόκοσμο των Ελληνογερμανών του
Μονάχου, η παράσταση θεματοποιεί σκηνικά τη συνεχιζόμενη κρίση της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη και επιχειρούν μια ακτινογραφία των αξιών και των κανόνων που διέπουν το εργασιακό τοπίο στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Μια παραγωγή του θεάτρου Kammerspiele του Μονάχου, με πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου 2018. Το κείμενο θα προκύψει μέσα από συνεντεύξεις με πραγματικά πρόσωπα και μετά από επιτόπια έρευνα. (10-12 Ιουλίου)

Διασκευή πάνω στο ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του Λουίς Μπουνιουέλ επιχειρεί η Αντζελα Μπρούσκου με τον «Άγγελο εξολοθρευτή» (The Exterminating Angel, 1962), μια μακάβρια κωμωδία με καυστική ματιά πάνω στην ανθρώπινη φύση, που μπορεί να κρύβει άγρια ένστικτα και ανομολόγητα μυστικά. Σε σκηνικά – εικαστική επιμέλεια της Μαρίας Παπαδημητρίου, μουσική της Nalyssa Green με τους: Θέμις Μπαζάκα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου κ.ά. (15-17 Ιουλίου)

Η ομάδα blindspot theatre group που ηγούνται ο Μιχάλης Κωνσταντάτος και η Γιώτα Αργυροπούλου παντρεύουν διαφορετικές τέχνες. Μέσα από τους «Βρικόλακες» αναζητούν ένα τόπο συνάντησης του ιψενικού κόσμου με το σήμερα. (17-19/Ιουλίου).

Eπίσης παραγωγές τους θα παρουσιάσουν νεότεροι δημιουργοί. Η Violet Louise, διασκευάζει τις «Παράξενες ιστορίες» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, όπου μέσα από μια  οπτικοακουστική παράσταση θα μας μεταφέρει στον κόσμο του ποιητή (26-28/Ιουνίου). Η Μάρθα Μπουζιούρη που εστιάζει τη σκηνοθετική της δουλειά στη φόρμα του θεάτρου ντοκιμαντέρ θα ανεβάσει το «Αμάρυνθος» (4-6/Ιουλίου) και η Ελίζα Σόρογκα την παράσταση «Ρίζες» που συνθέτει σκηνική και αφηγηματική αφήγηση (7-9 Ιουλίου).

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο σφαιρικό και πληθωρικό αφιέρωμα στη σημαντικότερη μεταπολεμική μας δραματουργό, την πρόσφατα χαμένη Λούλα Αναγνωστάκη, αφιέρωμα που διαρθρώνεται σε τέσσερα ξεχωριστά μέρη. Πρώτον, μια μαραθώνια ραδιοφωνικής υφής παρουσίαση του συνόλου του έργου της από τη Ρούλα Πατεράκη, σε μια 7ωρη παράσταση με την συνδρομή κορυφαίων ηθοποιών που έχουν σημαδέψει τις πρώτες ερμηνείες των ρόλων της. Δεύτερον, τη σκηνοθεσία της «Πόλης» από τον Γιάννη Μόσχο, ενός έργου που βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της.
Τρίτον, μια σκηνογραφημένη, ατμοσφαιρική έκθεση που μας εισάγει στον ιδιαίτερο κόσμο της με οδηγό ανέκδοτο αρχειακό υλικό για το οποίο πραγματοποιείται με δική μας ανάθεση πρωτότυπη έρευνα. Την
έκθεση θα συνοδεύει έντυπος κατάλογος. Και τέταρτον,  ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή προσώπων που την περιέβαλλαν: δημιουργών, σκηνοθετών, ηθοποιών, συγγραφέων.

 

πηγή: tospirto.net