Ανανεωμένος, με Κρητική ατμόσφαιρα επιστρέφει στους κινηματογράφους «Ο θησαυρός του μακαρίτη». Μερικές φορές οι συγκυρίες πετυχαίνουν τόσο πολύ που κάνουν το αποτέλεσμα ξεχωριστό.

Αυτό συμβαίνει στην ταινία «Ο Θησαυρός» σε σκηνοθεσία του Στράτου Μαρκίδη και σενάριο του Δημήτρη Αποστόλου, η οποία βασίζεται στην αγαπημένη κλασική κωμωδία «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» του Νίκου Τσιφόρου, παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1959. Τότε το σενάριο είχαν γράψει ο σκηνοθέτης μαζί με τον Πολύβιο Βασιλειάδη.

Στο ριμέικ σκηνοθέτης και σεναριογράφος κράτησαν τα καλά στοιχεία της πρώτης ταινίας, φέρνοντάς τα στην εποχή μας, χωρίς ωστόσο να χάνουν το πνεύμα και την ελληνικότητα της.

Εύστοχη και η τοποθέτηση της ιστορίας στην Κρήτη. Πολύ καλό το καστ στην πρώτη ταινία, εξίσου καλό και στην σύγχρονη ταινία, με ηθοποιός πολύ σωστά επιλεγμένους για τους κατάλληλους ρόλους.

Μπορεί στην ταινία του 1959 να έπαιζαν οι σπουδαίοι Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης, Νίκος Ρίζος, Ξένια Καλογεροπούλου, Στέφανος Ληναίος, αλλά το καστ και στη σύγχρονη εκδοχή είναι πολύ λαμπερό. Από την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, ως τον Σωτήρη Καλυβάτη, τον Λευτέρη Ελευθερίου, το Γιώργο Γιαννόπουλο και το Σπύρο Φωκά και από την Φαίη Ξυλά, τη Μάγδα Πένσου και τη Σοφία Μουτίδου ως τη Δωροθέα Μερκούρη, την Κατερίνα Στικούδη, το Μιχάλη Μαρίνο και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Πέτρα του σκανδάλου ο υποτιθέμενος θησαυρός που είναι κρυμμένος στον χρεοκοπημένο ξενώνα της Θεώνης Κανελοπιπεράκη (Ελ. Κωνσταντινίδου) που ξαφνικά γεμίζει από πελάτες που τον αναζητούν.

Η ταινία έχει ρυθμό και πολύ καλά τραγούδια που την συνοδεύουν σε όλες τις στιγμές της και αποδίδουν το κλίμα της, αλλά μπορούν κάλλιστα να ακουστούν και μόνα τους. Τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του έμπειρου πλέον στα soundtrack Χρήστου Παπαδόπουλου. Τους στίχους υπογράφουν οι Νίκος Αναγνωστάκης, Κώστας Μπαλαχούτης, Γιάννης Μάνιος, Γιάννης Σίννης, Κωνσταντίνος Στρατής.

Όσο για τις ερμηνείες, πώς να μην σταθείς στην χαρισματική φωνή του Πασχάλη Τερζή που ερμηνεύει τρία από αυτά, ή του Κώστα Μακεδόνα και του Μίλτου Πασχαλίδη που κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους.

Ερμηνεύουν ακόμα η Μάγδα Πένσου, ο νεότερος και ταλαντούχος Θάνος Ματζίλης, ενώ στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν και οι ηθοποιοί της ταινίας. Συγκεκριμένα στο τραγούδι με το οποίο ολοκληρώνεται η ταινία (Η πιο μεγάλη τρέλα) συμμετέχουν ερμηνευτικά οι ηθοποιοί Παύλος Χαϊκάλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης μαζί με την Ιώ Νικολάου και τον Χρήστο Παπαδόπουλο.

Ήδη τη γοητευτική μπαλάντα «Να με θυμάσαι» (στ. Ν. Αναγνωστάκη) με τον Πασχάλη Τερζή την ακούμε συχνά στο ραδιόφωνο και την έχει ξεχωρίσει το κοινό.

O Τερζής επίσης ερμηνεύει το «Τραγούδι της γιορτής» (στ. Κ. Μπαλαχούτη), με το οποίο ανοίγει η ταινία.

Να σημειώσουμε πως το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Μια διασκεδαστική, χιουμοριστική ταινία που ταιριάζει γάντι στην σημερινή εποχή της κρίσης, όπου το όνειρο της ανεύρεσης του χαμένου θησαυρού, μπορεί να τροφοδοτεί το όνειρο μας.

Θα σας χαρίσει δύο ευχάριστες ώρες.

Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης
Είδος: Κωμωδία.
Βαθμολογία: 8,5 /10
thisaurisosoosos.jpg

πηγή: ogdoo.gr