Διαβάζουν ή δεν διαβάζουν οι Ελληνες; Το ερώτημα επανέρχεται κατά διαστήματα σε διάφορες δημοσιογραφικές έρευνες. Οποια όμως και αν είναι η απάντηση, η γιορτή ξεκινά: Από τη  Δευτέρα 23 Απριλίου η Αθήνα είναι επισήμως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018! Και φιλοξενεί περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, για τους εραστές της ανάγνωσης αλλά και για το αμύητο κοινό που έχει τώρα μια καλή ευκαιρία… να πιάσει το διάβασμα. Διάσημοι συγγραφείς θα επισκεφθούν την πόλη, ανάμεσά τους η κάτοχος Νομπέλ Λογοτεχνίας  Χέρτα Μίλερ, ο Ιαν ΜακΓιούαν, ο Τζορτζ Σόντερς, ο Τζον Κόνολι και πολλοί άλλοι. Σε διάφορες γειτονιές θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα (εκθέσεις εικαστικών, θέατρο, χορός, performances) εμπνευσμένα από το βιβλίο και θα γίνουν δημόσιες αναγνώσεις. Δίπλα σε όλα αυτά, μια κινητή βιβλιοθήκη θα κυκλοφορεί στους αθηναϊκούς δρόμους φέρνοντας τα βιβλία… στα σπίτια μας!

Τη διοργάνωση στηρίζουν ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το ΣυνΑθηνά και τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Επιπλέον, την ενισχύουν με τις δωρεές τους πρεσβείες, ινστιτούτα, ιδρύματα και άλλοι φορείς. Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Χρυσός δωρητής το Ιδρυμα Ι. Λάτση, θεσμικοί δωρητές το Ιδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ιδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου),  υποστηρικτές η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Από κοντά και πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο, τα ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, αλλά και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες κ.ά. Περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό ακόμα και για να αποκαλύψουν αθέατα μέχρι σήμερα τμήματα των συλλογών τους, ενώ θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στους νομπελίστες ποιητές μας  Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.

Αρχή λοιπόν από τη Δευτέρα 23 Απριλίου, όπου η πρωτεύουσα της Ελλάδας υποδέχεται τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019. Μετά την επίσημη τελετή έναρξης στο μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου, στις 19.45, η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα χαρίσει τις μουσικές της σε όσους βρεθούν στη  Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε ένα κεφάτο πάρτι. Και στις 22:00 θα ανοίξουν οι πύλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση, με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού. Ερχονται και άλλα…

 

πηγή: tospirto.net