Τρέχεις για να προλάβεις… Να ερωτευθείς, να κάνεις φίλους, να «αδειάσεις», να μείνεις μόνος σου και να ξεχάσεις. Οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν τόπους λατρείας της ανεμελιάς, του συναισθηματικού «ξοδέματος» , του αέρα και της θάλασσας. Έχουν και εκδίκηση, φόνους, αίμα, ανεξήγητα φαινόμενα και δράση. Οι κινηματογραφικές ταινίες δεν αφήνουν την ψυχή και τη διάθεσή σου σε χλωρό κλαρί! Δέκα από αυτές σε ταξιδεύουν και σε βάζουν σε αξέχαστες περιπέτειες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφεθείς στη ζεστή αγκαλιά τους.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Σκηνοθεσία: Anthony Minghella
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport
Προορισμός διακοπών: Mongibello, Ιταλία

Μία ωραία παραίσθηση, ένα ανέμελο και εξωφρενικό πάρτι, η λανθάνουσα ομοφυλοφιλία και η δίψα του νεαρού και ταλαντούχου κύριου Ριπλέι να αντικαταστήσει έναν πλούσιο και άνευ ορίων γόη εκεί στην Ιταλία. Ψυχολογικό θρίλερ με έντονες στιγμές και ένα αιματηρό παιχνίδι ταυτοτήτων! Πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες.

Almost Famous (2000)

Σκηνοθεσία: Cameron Crowe
Πρωταγωνιστούν: Patrick Fugit, Billy Crudup, Kate Hudson, Frances McDormand, Phillip Seymour Hoffman, Fairuza Balk, Anna Paquin, Zooey Deschanel
Προορισμός διακοπών: Σε όλη την Αμερική για τη μουσική περιοδεία των Stillwater

Περιοδεύοντας παρέα με μία μουσική μπάντα για ένα άρθρο στο Rolling Stone. Πεταρίσματα στο υπογάστριο, ξαναμμένη εφηβεία, υπέροχες γκρούπις και μία ταινία που σε κάνει να ζηλεύεις τις διακοπές που δεν θα ζήσεις και τις εμπειρίες που δεν θα αποκομίσεις. Μουσικό ταξίδι που σε κάνει να νιώθεις δίψα για τη ζωή και την αιώνια αθανασία!

The Graduate (1967)

Σκηνοθεσία: Mike Nichols
Πρωταγωνιστούν: Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels, Murray Hamilton, Elizabeth Wilson
Προορισμός διακοπών: Το σπίτι της κυρίας Robinson

«Ο Πρωτάρης» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί και αποτελεί σημείο αναφοράς και ηθικής παραφροσύνης! Ερωτικά μπλεξίματα, δράμα, χιούμορ, αποκαλύψεις και μία κορυφαία κινηματογραφική ατάκα: «Mrs Robinson, you’ re trying to seduce me». Ξελόγιασμα στο τέλος της εφηβείας και στην αρχή ενός νέου και γενναίου ενήλικου κόσμου.

Super 8 (2011)

Σκηνοθεσία: J. J. Abrams
Πρωταγωνιστούν: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Riley Griffith, Ryan Lee, Ron Eldard
Προορισμός διακοπών: Μία μικρή πόλη στο Ohio

Μία καλοκαιρινή νύχτα του 1979, μία παρέα πιτσιρικάδων με μία κάμερα super 8 και ένα καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ανεξήγητα φαινόμενα, η ανησυχητική παρουσία του στρατού στην ευρύτερη περιοχή και μία ταινία που έχει συναίσθημα, καλοκαίρι και μικρούς εξερευνητές. Αριστούργημα!

The Seven Year Itch (1955)

Σκηνοθεσία: Billy Wilder
Πρωταγωνιστούν: Marilyn Monroe, Tom Ewell
Προορισμός διακοπών: Manhattan

Η ταινία «Επτά χρόνια φαγούρας» είναι κλασική, καλοκαιρινή και διαχρονική έτσι όπως ο αέρας σηκώνει το φόρεμα της Marilyn Monroe σε μία σκηνή που έχει γραφτεί στην κινηματογραφική ιστορία. Επιθυμίες, ιδρωμένες αποφάσεις και διλήμματα σε μία Νέα Υόρκη που βράζει. Ο Richard (Ewell) στέλνει γυναίκα και παιδιά στο Maine για διακοπές, όχι για να τους ξεκουράσει αλλά για να τους ξεφορτωθεί. Και κάπως έτσι βρίσκεται μόνος αντιμέτωπος με τη δόξα ενός θηλυκού που κολάζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια…

Friday the 13th (1980)

Σκηνοθεσία: Sean S. Cunningham
Πρωταγωνιστούν: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, Jeannine Taylor, Robbi Morgan, Kevin Bacon, Ari Lehman
Προορισμός διακοπών: Camp Crystal Lake

Η κατασκήνωση δεν κρύβει φωτιές, τραγουδάκια στην άμμο, βραδινές βουτιές, εφηβικές ονειρώξεις και χαρά. Η κατασκήνωση είναι τόπος εγκλήματος. Εκεί όπου ο φόνος, η εκδίκηση και ο τρόμος μετατρέπουν την Παρασκευή και 13 σε αιώνια μνήμη. Κλασικό!

Little Miss Sunshine (2006)

Σκηνοθεσία: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Πρωταγωνιστούν: Greg Kinnear, Toni Collette, Abigail Breslin, Steve Carell, Paul Dano, Alan Arkin
Προορισμός διακοπών: Ο διαγωνισμός ομορφιάς «Little Miss Sunshine» (Redondo Beach) στην Καλιφόρνια

Το κίτρινο Volkswagen έχει μέσα του μία οικογένεια, τους Χούβερ. Κακή στη λειτουργία της, ανέλπιστη στην αγάπη και τα κατορθώματά της! Ένα road trip με προορισμό τα παιδικά καλλιστεία που κρύβει αποκαλύψεις, απρόοπτα σουρεαλισμό και ψυχή…μεγάλη ψυχή!

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Σκηνοθεσία: Woody Allen
Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Rebecca Hall
Προορισμός διακοπών: Barcelona (Duh)

Δυο γυναίκες εξ Αμερικής, με διαφορετική νοοτροπία, άλλους χαρακτήρες και μόνο κοινό τον προορισμό των διακοπών τους (την Ισπανία) και τον πειρασμό που έχει το πρόσωπο ενός γοητευτικού, μποέμ ζωγράφου. Μεγάλα μπερδέματα, ειρωνείες, ωραίες ατάκες και ξεχωριστές ερμηνείες.

Stand by Me (1986)

Σκηνοθεσία: Rob Reiner
Πρωταγωνιστούν: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O’Connell, Kiefer Sutherland
Προορισμός διακοπών: Castle Rock, OR

Μία άγουρη αλλά εξαιρετικής ποιότητας περιπέτεια φιλίας, που μόνο στις καλοκαιρινές σου διακοπές μπορείς να ζήσεις. Αναμνήσεις που δημιουργούνται και τις κουβαλάς για μία ζωή. Τέσσερα παιδιά, μία ιστορία με συγκίνηση, ένδοξους δεσμούς και σκηνές που σου μένουν στο κεφάλι –δια παντός.

Jaws (1975)

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton
Προορισμός διακοπών: Amity Island

Τίποτα δεν εγγυάται ότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μόνο ηρεμία και ξεκούραση κάτω από τον ήλιο, δίπλα στο κύμα, εκεί όπου η θάλασσα φέρνει αλμύρα θαλπωρής και παιδικές φωνές καλοπέρασης. Ένα κλασικό και αξεπέραστο κινηματογραφικό έργο τρόμου και αποστροφής. Διότι όταν ανοίγουν τα σαγόνια του καρχαρία ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

 

πηγή: tospirto.net