Ο Πίτερ Τζάκσον, σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» έχει τρία Όσκαρ στο ενεργητικό του.

Αυτή τη φορά παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιώντας αυθεντικά πλάνα, όπως όμως δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Τίτλος του «They Shall Not Grow Old» και περιλαμβάνει στιγμιότυπα που προβάλλονται για πρώτη φορά, καθώς επίσης και συνεντεύξεις στρατιωτών που πήραν μέρος στον Πόλεμο.

Ο 56χρονος Οσκαρικός σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά στο BBC:

«Ο παππούς μου ήταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε είναι κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Έκανα το φιλμ δωρεάν οπότε σίγουρα αποτελεί ένα έργο αγάπης για μένα…

Ήθελα να δώσω στο κοινό μια όσο το δυνατόν πιο ακριβής αίσθηση του Πολέμου. Το πώς ήταν να βρίσκεσαι στον Πόλεμο και το πως οι άνθρωποι έβλεπαν τον Πόλεμο. Κάθε καρέ είναι από το αυθεντικό φιλμ και όπου ο υπολογιστής συνδυάζει άλλα καρέ εξακολουθείς να έχεις την ίδια αίσθηση. Προφανώς και είναι καρέ που δεν υπήρχαν τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά πρόκειται για καρέ που προέκυψαν από το αυθεντικά. Δεν είναι κάτι που έγινε από εμάς, δεν χρειάστηκε να βάψουμε πράγματα ή να κάνουμε απαιτητική καλλιτεχνική δουλειά.

Το στείλαμε σε κάποιους ανθρώπους που διαβάζουν τα χείλη οπότε κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι μας δίνουν τη γνώμη τους για το τι έχει ειπωθεί. Στη συνέχεια έχουμε ηθοποιούς που με τη φωνή τους προσπαθούν να δώσουν ζωή στο φιλμ.

Είχαμε στο νου μας έναν ασπρόμαυρο Πόλεμο, αυτή ήταν η εικόνα μας για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν όμως ένας ασπρόμαυρος Πόλεμος. Ήταν ένας Πόλεμος γεμάτος χρώμα αν ήσουν στρατιώτης και βρισκόσουν εκεί».

Το ντοκιμαντέρ «They Shall Not Grow Old» κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Μεγάλης Βρετανίας στις 16 Οκτωβρίου.

Στις 11 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

πηγή: ogdoo.gr