Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές γυναίκες ζωγράφοι στην ιστορία – συγκριτικά πάντα με το ανδρικό φύλο- ωστόσο η πολυτάραχη ζωή τους φαίνεται πως αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Ελληνες δημιουργούς.
Ετσι, αυτήν την περίοδο αναβιώνουν στο θεατρικό σανίδι οι ζωές δύο πολύ σημαντικών ζωγράφων, της Κολομβιανής Έμμα Ρέγιες και της Μεξικανής Φρίντα Κάλο

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Πρωτόπαππα ερμηνεύει την «ΕΜΜΑ» σε μία διασκευή που επιμελήθηκε η ίδια – βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ.  Μαρίας Παλαιολόγου-  που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στη Β΄  Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.
Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος  από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.
Παράλληλα, οι FLY THEATRE στο Θέατρο 104 κάνουν εξαιρετική δουλειά στο «Φρίντα Κι Άλλο», μία παράσταση για την μυθική Frida Kahlo και τη σπαραχτική ιστορία της. Η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει το ρόλο της Μεξικανής ζωγράφου ενώ ο Robin Beer “επιστρατεύει”, τις μαγικές δυνατότητες της τεχνολογίας δημιουργώντας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ζωντανά ήχο και βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο “ζωγραφίζει” τον περιβάλλοντα σκηνικό χώρο της Κατερίνας Δαμβόγλου που ως Φρίντα αλληλεπιδρά μαζί του άλλοτε με θυμό άλλοτε με οξύ μαύρο χιούμορ ξετυλίγοντας το – ματωμένο συχνά από τον πόνο – νήμα της ζωής της.

Η πολυτάραχη ζωή της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου ξεδιπλώνεται, όμως, και σε άλλη παράσταση. Ο λόγος για την «Frida» που παρουσιάζεται στο Tempus Verum με την Ελένη Χρονιάρη να μεταμορφώνεται στην ίδια τη Φρίντα Κάλο, αλλά και σε οχτώ διαφορετικά πρόσωπα που έπαιξαν μικρό ή μεγάλο ρόλο στη ζωή της διάσημης ζωγράφου.

 

πηγή: tospirto.net