Μετρούν στο θεατρικό σανίδι ουκ ολίγα χρόνια. Άλλοι πλησιάζουν τα 70, άλλοι 80, άλλοι τα 90. Όμως, δεν σταματούν να ανεβαίνουν σ΄ αυτό και να δίνουν την ψυχή τους ολόκληρη ενσαρκώνοντας τους ρόλους που τους ανατίθενται. Δε διστάζουν να τσαλακωθούν, να παίξουν νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους και να υπακούσουν στη σκηνοθετική μπαγκέτα του σκηνοθέτη τους.

Εμείς επιλέξαμε 10 μεγάλους ηθοποιούς που δε σταματούν να μας εκπλήσσουν με την ερμηνυετική τους ζωντάνια!
Γιάννης Φέρτης:  Ο μεγάλος αυτός ηθοποιός με την τόσο γνώριμη φωνή κοντεύει τα 80, όμως κάτω δεν το βάζει. Φέτος θα πρωταγωνιστήσει τον Δεκέμβριο στους «Ήρωες» που σκηνοθετεί ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Εκεί μαζί με τον Δημήτρη Πιατά και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη θα υποδυθούν τρείς γκρινιάρηδες βετεράνους στρατιωτικούς που ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες.

Κώστας Καζάκος: Στα 82 του χρόνια, ο έμπειρος ηθοποιός θα σκηνοθετήσει από τις 13 Οκτωβρίου  στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα».  Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι που μας πέρασε πρωταγωνίστησε στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη.

Ρούλα Πατεράκη – Μπέττυ Λιβανού: Οι δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν στην παράσταση «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν» που θα επαναληφθεί από τις 25 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.  Η Μπέτυ Λιβανού θα ενσαρκώσει το ρόλο που πέρσι είχε επωμιστεί η Ρένη Πιττακή. Να σημειωθεί πως το διάσημο θρίλερ του Αμερικάνικου κινηματογράφου είχε ενώσει αριστουργηματικά δυο ιέρειες του Χόλιγουντ, την Μπέτυ Ντέηβις και την Τζόαν Κρόφορντ. Το «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962.

Γιώργος Κέντρος: Πρωταγωνιστεί σ΄ ένα βραβευμένο με Pulitzer «Fool for Love» (Τρελός για Έρωτα), του σημαντικού συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Sam Shepard, που ανεβαίνει από τις 20 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος:  Ο 79χρονος ηθοποιός θα ενσαρκώσει ερμηνεύει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon στο «Τίμημα», ένα από τα γνωστότερα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως με πιο πρόσφατη αυτή του Broadway και πρωταγωνιστή το Danny DeVito. Το έργο ανεβαίνει στις 5 Οκτωβρίου, στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ υπό τη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου. Συμπρωταγωνιστούν οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής  και Ρένια Λουιζίδου.

Ρένη Πιττακή: Ένα πάντρεμα ευρωπαϊκού θεάτρου και ιαπωνικής παράδοσης Νο επιχειρεί ο γνωστός σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός με το ανέβασμα της παράστασης «Γιό-κι-χι» τον Νοέμβριο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Βασική του πρωταγωνίστρια θα είναι η Ρένη Πιττακή. Οι δύο αυτοί πιστοί εργάτες του θεάτρου έχουν να συναντηθούν από το 1998, όταν είχαν ανεβάσει Αμλετ.  Το έργο «Γιό-κι-χι» αποδίδεται στο συγγραφέα Ζεάμι Μοτοκίγιο (1363-1443 μ.Χ.) και καταπιάνεται με μία πανέμορφη πριγκίπισσα, τη Γιό-κι-χι η οποία χάνει τη ζωή της στην κοιλάδα Μπεγκάι. Πρόκειται για ένα  έργο της παράδοσης του Νο, σε μια παράσταση που, αν και θα διατηρήσει απολύτως τη δομή, τους σκηνικούς συμβολισμούς και την όλη αισθητική μιας παράστασης Νο, δεν έχει σκοπό να μιμηθεί το είδος.

Μπέττυ Αρβανίτη: Η μεγάλη αυτή ηθοποιός επιστρέφει από τις 19 Οκτωβρίου στη θεατρική της Στέγη, στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας και στις «Τρεις ψηλές γυναίκες».  Σκηνοθετεί ο Αρης Τρουπάκης και συμπρωταγωνιστούν οι Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή.

Γιάννης Βογιατζής: «Κάνω θέατρο όχι για να επιβιώσω αλλά για να ζήσω» έχει δηλώσει ο Γιάννης Βογιατζης σε παλιότερη συνέντευξή του. Γι΄αυτό και μολονότι είναι 91 χρόνων συνεχίζει ακάματος στο σανίδι. Πέρσι τον απολαύσαμε στην κατά Μιχαήλ Μαρμαρινό «Λυσιστράτη» και φέτος διαβάζουμε στη Real news πως θα συμμετέχει στο μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» που ετοιμάζει ο Γιώργος Βάλαρης.

Νικήτας Τσακίρογλου: Ο 79χρονος σήμερα ηθοποιός πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο στην Ασκητική, τη δραματοποιημένη εκδοχή του Νίκου Καζαντζάκη. Ο αγώνας της ζωής και οι μάχες που δίνει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τη φθορά είναι κάποια από τα στοιχεία που αναδεικνύονται στη θεατρική μεταφορά του φιλοσοφικού κειμένου. Σκηνοθετεί ο Π. Αγγελόπουλος. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

 

πηγή: tospirto.net