Αποτελούν δύο από τις πιο σημαντικές (και πιο ανευλαβείς) προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αιώνα. Ο κονσεπτικός Μαρσέλ Ντισάν και ο σουρεαλιστής Σαλβαντόρ Νταλί δε θα μπορούσαν – εκ πρώτης όψεως – να μοιάζουν τόσο διαφορετικοί, όμως υπήρξαν στενοί φίλοι για πολλά χρόνια και μια νέα έκθεση (που θα κάνει εγκαίνια στις 7 Οκτωβρίου) στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου ρίχνει φως στη μεταξύ τους σχέση, αλλά και στην επιρροή που είχαν το έργο και οι ιδέες του ενός στον άλλον – τους ένωνε άλλωστε ένας παράξενος συνδυασμός σκεπτικισμού και αίσθησης του χιούμορ, μια φιλοσοφία που τους ώθησε να αψηφήσουν τις συμβάσεις στη ζωή αλλά και στην Τέχνη.

Αυτή η πρωτότυπη έκθεση («Dalí / Duchamp», εύγλωττος o τίτλος της) θα συγκεντρώσει περίπου 80 εκθέματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά και εμπνευσμένα ζωγραφικά έργα και γλυπτά του Νταλί, καθώς και ορισμένα από τα πρωτοποριακά ασεμπλάζ και «readymade» (τα «έτοιμα» αντικείμενα που θα μπορούσαν να επανανοηματοδοτηθούν από τον καλλιτέχνη) του Ντισάν. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής θα παρουσιαστούν στο κοινό κάποιες λιγότερο γνωστές φωτογραφίες με την υπογραφή του Νταλί, ζωγραφιές του Ντισάν, αποσπάσματα από την αλληλογραφία τους και έργα που δημιουργήθηκαν συνεργατικά από τους δύο εκκεντρικούς εικαστικούς.

Αυτός ο διάλογος που θα γίνει μέσω της τέχνης θα ωθήσει τους φιλότεχνους να δουν από άλλη οπτική γωνία τα δύο ευφυή, εφευρετικά μυαλά, αναθεωρώντας την εικόνα τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποια από τα δωμάτια στα οποία θα φιλοξενηθεί η έκθεση θα υπάρχει προειδοποίηση στους επισκέπτες για έντονες σεξουαλικό αναφορές – ένα χειρόγραφο στο οποίο ο Νταλί περιγράφει με λέξεις και σχέδια την ακόρεστη πείνα τους για σεξ και φαγητό, αναμένεται, για παράδειγμα, να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

πηγή: tospirto.net