Τι θα πει νορμάλ; Και μετά από πόσες στροφές θα πάψει επιτέλους να σε νοιάζει; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα προκύπτουν από το «Μάθημα Χορού» του Μαρκ Σαν Ζερμέν που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπογδάνος στο θέατρο Θησείον. Μια ταλαντούχα χορεύτρια αποχαιρετά την καριέρα της στο Broadway εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Ένας καθηγητής γεωφυσικής με σύνδρομο Άσπεργκερ της προσφέρει 2.153 δολάρια για ένα μάθημα χορού. Η Βίκυ Παπαδοπούλου και ο Γιωργής Τσαμπουράκης ζωντανεύουν μία “χορογραφία” που ξεκινά από απλές κινήσεις αλλά καταλήγει σε μία σύνθετη σπουδή πάνω στις επίπονες κοινωνικές αναπηρίες και τις συναισθηματικές αγκυλώσεις. Ματαιώσεις, μοναξιά, συμπληρωματικότητα, αυτοσαρκασμός και έρωτας από το πουθενά. Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω, σε ένα ντουέτο τόσο αδέξιο φαινομενικά μα τόσο απροσδόκητα αρμονικό.

«Είναι ένα έργο που  διαβάζοντάς το με συγκίνησε βαθιά, ενώ ταυτόχρονα με έκανε να γελάσω πολύ. Το Ένα Μάθημα Χορού είναι αφοπλιστικά αστείο και βαθιά ανθρώπινο. Ο Μαρκ Σαν Ζερμέν, διάσημος Αμερικανός κωμωδιογράφος, φημίζεται για το βάθος των προβληματισμών του και τον αιχμηρό σχολιασμό της δυτικής κοινωνίας. Σε αυτό το έργο καταπιάνεται με δύο αντιφατικούς χαρακτήρες που όμως όταν θα έρθουν σε επαφή θα πυροδοτήσουν μία καινούρια οπτική επί της ουσίας της ζωής. Κατά τη διάρκεια της διεργασίας τα πολλαπλά επίπεδα του έργου υπήρξαν αδιαμφισβήτητη πρόκληση για μελέτη και γέννησαν στην ομάδα μας ατόφιο ενθουσιασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βίκυ Παπαδοπούλου.

«Η Σένγκα, χορεύτρια του Broadway πρόσφατα σοβαρά τραυματισμένη από ένα αυτοκίνητο, έρχεται αντιμέτωπη με τη συντριπτική πραγματικότητα ότι πια είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναδουλέψει στο θέατρο. Δεν ξέρει πως να αυτοπροσδιοριστεί μετά το ατύχημα και κρύβεται πίσω από ψέματα. Ζει μέσα από μια στρεβλή και ανειλικρινή προς τον εαυτό της οπτική, όταν  όμως ο Έβερ τυχαία θα περάσει το κατώφλι της όλα θα ταραχθούν. Η αφέλεια και η αγνότητά του θα κάνουν τη Σένγκα να αναθεωρήσει πλήρως τις δομικές αξίες της ζωής της ενώ η πυγμή του θα προκαλέσει ουσιώδεις μετακινήσεις που θα ωφελήσουν και τους δύο», προσθέτει η πρωταγωνίστρια σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα που υποδύεται.

Η Βίκυ Παπαδοπούλου αναφέρεται επίσης στους νοηματικούς άξονες του έργου: «Το έργο εξετάζει με καυστικότητα και αυτοσαρκασμό την έννοια της κανονικότητας. Πώς το περιβάλλον της κοινωνίας μπορεί να συντρίψει τη μοναδικότητα και κάθε ιδιαιτερότητα να θαφτεί ώστε να μην εξέχει τίποτα από το σύνολο. Καταδικάζοντας το φαινομενικά νορμάλ, ο ορισμός θεωρείται περιττός και καταλαβαίνουμε ότι κάθε πλάσμα επί της γης δικαιούται να ξεχωρίζει». 

Και προσθέτει για τη διαχρονικότητά του: «Το Ένα Μάθημα Χορού είναι απολύτως σύγχρονο και εγκαθίσταται αποφασιστικά στον χωροχρόνο του 21ου αιώνα. Αφορά στο σήμερα θίγοντας καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας επί της αποξένωσης, της συναισθηματικής αυτονομίας, της μοναξιάς, της περιθωριοποίησης, του φόβου, της μοναξιάς και της δειλίας».   

Τι όμως συμβολίζει το Μάθημα αυτό; «Η χορογραφία που τελικά οι δύο ήρωες ΔΕΝ μαθαίνουν συμβολίζει την αρμονική συνύπαρξη, τον σεβασμό και τη συμπληρωματικότητα. Κάθε κύτταρο των χαρακτήρων αποζητά αποδοχή και με μονάχα Ένα Μάθημα Χορού θα μάθουν τελικά ότι η ζωή είναι ένας χορός που μαθαίνεται βήμα-βήμα». 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος. Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Παπαδοπούλου & Γιωργής Τσαμπουράκης. Σκηνικά & Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη. Κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Λατουσάκης. Φωτογραφίες : Γιάννης Ζάχος. Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Κωστής Ξενόπουλος, Δημήτρης Μπογδάνος

Από 29 Οκτωβρίου 2018. ΘΗΣΕΙΟΝ, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες. Τουρναβίτου 7, Ψυρρή. 210 3255444. κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

 

πηγή: tospirto.net