Στη σκηνή του Samos Young Artists Festival, που για ένατη χρονιά φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, από τις 7 έως τις 14 Αυγούστου, θα ανέβουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και νέα ταλέντα πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα στη μουσική υψηλού επιπέδου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz και την καλλιτεχνική διεύθυνση συνυπογράφουν φέτος η Masha Ilyashov και ο Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, ο οποίος μίλησε στο tospirto.net για τους στόχους, την επιλογή του ρεπερτορίου καθώς και για το ευρύτερο όραμα του φεστιβάλ επισημαίνοντας: «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θεσμό ο οποίος θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την πρόοδο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας» καθώς επίσης «να καταστήσει την κλασική μουσική “σύντροφο ζωής” κάποιου ανθρώπου που δεν την είχε μέχρι στιγμής στην καθημερινότητά του αποτελεί για εμάς σκοπό!» μεταξύ άλλων τονίζει.

Τι θα ακούσουμε στον διαπολιτισμικό διάλογο του φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών της Σάμου είναι τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά διαπολιτισμικό. Συμβολικά λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας. Η Σάμος είναι το τελευταίο Ελληνικό νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, από την Ανατολή. Ο συμβολισμός αυτός αντικατοπτρίζεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και αυτό ακριβώς το διαπολιτισμικό στοιχείο θα ακούσουμε στις συναυλίες του φεστιβάλ. Η κλασική δυτική λόγια μουσική σχεδόν σε όλες της τις εκφάνσεις (από το μπαρόκ μέχρι και τον νεοκλασικισμό), θα αναμειχθεί με τη σύγχρονη ελληνική και τουρκική  μουσική δημιουργία, καθώς και με τους παραδοσιακούς ήχους των πολιτισμών της Μεσογείου. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ερμηνευτές του φεστιβάλ έρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου!

Τι το ιδιαίτερο έχει το νησί της Σάμου;
Εκτός απο την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και την γεωγραφική της θέση που ενώνει τρόπον τινά την Ανατολή με τη Δύση, η Σάμος είναι ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος τόπος. Ήταν πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας όπως ο Πυθαγόρας, ο Επίκουρος, ο αστρονόμος Αρίσταρχος αλλά είναι επίσης και τόπος όπου άνθισε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα η μουσική καθημερινότητα των Σαμίων που εκφραζόταν κατά κύριο λόγο στα πανηγύρια περιελάμβανε και ευρωπαϊκά, βαλς, ταγκό, μαρς, ελαφρά τραγούδια, καντάδες, συρτά, καλαματιανά, μπάλους, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, μινόρια και αμανέδες. Αυτήν την υπερπλήρη μουσική παράδοση προσπαθούμε να υπηρετήσουμε κι εμείς εμπνεόμενοι από το παρελθόν και έχοντας κατά νου το λαμπρό πολιτιστικό μέλλον του φεστιβάλ και του νησιού.

 

Το ευρύτερο όραμά σας για το φεστιβάλ; Το μεγαλύτερό σας όνειρο;
Να δημιουργήσουμε έναν θεσμό ο οποίος θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά την πρόοδο της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Η εκκίνηση του φεστιβάλ θα γίνει την Τρίτη 7 Αυγούστου με το Duo Sitkovetsky – Alexander Sitkovetsky (βιολί) και Wu Qian (πιάνο).

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 8 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει το «Solo – Duo – Trio» με έργα Μπετόβεν και Παπάνα και τους: Σίμο Παπάνα (βιολί), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) και Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστο (βιολοντσέλο).

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, Ρεσιτάλ Πιάνου “A portrait of a Young Artist” Maxim Lando (πιάνο).

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου στη σκηνή ανεβαίνει το «Trio Arte». Θα ακουστούν έργα των Beethoven, Bara και Ravel. Veriko Tchumboridze (βιολί), Dorukhan Doruk (βιολοντσέλο) και Yunus Tuncali (πιάνο).

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το φεστιβάλ συνεχίζεται με συναυλία μουσικής δωματίου από τον Schubert στον Bernstein. Θα ακουστούν έργα των Schubert, Poulenc, Bernstein. Θεόδωρος Ιωσηφίδης (πιάνο), Φανή Αντωνέλου (σοπράνο), Veriko Tchumburidze (βιολί), Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος (βιολοντσέλο) και Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, «Hortus Conclusus: Μουσική από την Ιταλία, 17ος αιώνας».
Με το Latinitas Nostra baroque ensemble υπό τη Διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Διεύθυνση και τσέμπαλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε),Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) και Δώρα Μπάκα (mezzo-σοπράνο).

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, «Songs of the Mediterranean» με Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera Trio, Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και Κώστας Βόμβολος Kanoaki (ακορντεόν), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).

Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία, την Τρίτη 14 Αυγούστου, με ρεσιτάλ πιάνου με έναν από τους νικητές του διαγωνισμού Swiss Concours 2018, Géza Anda (πιάνο).

Info

07 Αυγούστου 2018

Διαβάστε περισσότερα στο tospirto.net