Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού «Στις Ξερολιθιές» πριν από λίγες μέρες, κυκλοφορεί ολόκληρο το νέο του άλμπουμ του Μίλτου Πασχαλίδη που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια του Μάριου Τόκα & του Άλκη Αλκαίου.

Η προετοιμασία του δίσκου με γενικό τίτλο «Τραγούδια που ζούνε λαθραία» κράτησε πολλά χρόνια. Μάλιστα, κάποια από τα τραγούδια έχουν ακουστεί στις μουσικές παραστάσεις του Μίλτου Πασχαλίδη.

Τα τραγούδια του άλμπουμ:

1. Στις ξερολιθιές
2. Ρωξάνη
3. Κλόουν
4. Κιφ
5. Το τραγούδι των σειρήνων
6. Υπνόσακος
7. Ανεπίδοτο (Β’ Φωνή: Γιώτα Νέγκα)
8. Οι έρωτες του δρόμου (Τραγουδάει ο Μπάμπης Στόκας)
9. Σ’ ένα βουνό
10. Καλοκαίρι στην Αμοργό (Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης)
11. Επίλογος

Γράφει σχετικά ο Μίλτος Πασχαλίδης στο σημείωμα του δίσκου:

«Η περιπέτεια αυτού του υλικού, δεν έχει προηγούμενο. Ακροθιγώς έχω πει δυο λόγια στο βιβλίο μου για τον Άλκη.

Αν την εξιστορούσα με όλες τις λεπτομέρειες, θα λέγατε: τι φαντασία έχει ο μπαγάσας… Πλην, είναι απ’ τις περιπτώσεις που η ζωή δε νικάει απλώς την τέχνη. Την κατατροπώνει. […]

Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δημιουργήθηκαν απ’ τον Μάριο και τον Άλκη πριν 20 περίπου χρόνια. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, έμειναν μέχρι σήμερα στο συρτάρι.

Είμαι ευγνώμων στις οικογένειες Τόκα και Λιάρου (Αλκαίου) που μου εμπιστεύτηκαν την ανασύνθεση, την επιμέλεια και την έκδοσή τους.

Στην Αμαλία και στα παιδιά, στο Γρηγόρη και στην Έλλη. Και στον Ηλία Μπενέτο που εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζουμε παρέα αυτή την έκδοση συνομιλώντας σχεδόν καθημερινά με τους απόντες φίλους μας.

Ο Ηλίας, που γνωρίζει το υλικό σχεδόν απ’ τη γέννησή του, έδωσε και τον τίτλο, δανειζόμενος μια φράση του Άλκη απ’ τη «Ρωξάνη».

Κι έτσι, με κάποιο περίεργο τρόπο, βρήκαν όνομα εντός μου και όλα σχεδόν τα τραγούδια που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε ακόμα. Τραγούδια που ζούνε λαθραία…

Προφανώς, το Κιφ και το Ανεπίδοτο φτιάχτηκαν στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου.

Ο Υπνόσακος είναι μελοποιημένος απ’ τον Μάριο 17 χρόνια πριν την εξαίρετη μελοποίηση του Μπάμπη Στόκα.

Και το Καλοκαίρι στην Αμοργό χώρεσε στο υλικό γιατί -παραδόξως- συγγενεύει με τα υπόλοιπα. […]».

Cover Album.png

 

πηγή: ogdoo.gr