Ούζο, κρασί και μουσική, σε μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά. Mια αλλιώτικη συναυλία με ρεμπέτες της νέας γενιάς και με το κοινό να κινείται ελεύθερα, απολαμβάνοντας μεζέδες και ποτά στα μπαρ της Αίθουσας Βanquet!

Οι Rebetien, το Τρίο Κατάρα και η Ρεμπέτικη Μπάντα από την Ελλάδα δίνουν ραντεβού με τους Kosmokratores από το Βέλγιο την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 10 το βράδυ στο Μέγαρο και παίζουν ρεμπέτικο με διάθεση ανανέωσης αλλά και με γνώση, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του. Ερμηνευτές και νέοι δημιουργοί, με μιαν απρόβλεπτη σκυτάλη, παραλαμβάνουν και περνάνε από γενιά σε γενιά τη μουσική παράδοση του ρεμπέτικου, που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο καταχωρήθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

Το Μέγαρο και η Σειρά Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός:  Δημήτρης Μαραγκόπουλος) δίνουν χώρο έκφρασης σε αυτούς ακριβώς τους μουσικούς, έλληνες και ξένους, που αναζητούν στον 21ο αιώνα το λαϊκό αστικό τραγούδι που μπορεί να έγινε κάποτε μόδα αλλά ποτέ μουσειακό είδος.

Αναζητώντας το ρεμπέτικο: Το ρεμπέτικο, αυτό το λαϊκό αστικό τραγούδι των λιμανιών, των  φτωχών συνοικιών, των φυλακών, με τις ρίζες του να χάνονται μέσα στην ευρύτερη παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικών τραγουδιών έτσι όπως αφομοιώνονται στο χωνευτήρι των πρώτων αστικών κέντρων του 19ου αιώνα, είναι ίσως το τραγούδι με την πιο έντονη ταυτότητα.
Από τα πρώτα «μουρμούρικα» που ακούγονταν από το 1834 στις φυλακές του Μεντρεσέ στην Πλάκα (εκεί που θα φυλακιστεί αργότερα ο Μακρυγιάννης), μέχρι τα σεβνταλίδικα της πλατείας Ψυρρή, τα «γυαλάδικα» του Πειραιά και τα Μικρασιάτικα, ξετυλίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι που διέγραψε πολλούς κύκλους ζωής, μετασχηματίστηκε και έμοιασε κάποια στιγμή να δύει.
Ο Μάνος Χατζιδάκις με τη διεισδυτική διάλεξή του το 1949 τόλμησε να αναδείξει όχι μόνο το ήθος και την κοινωνική του διάσταση αλλά και τη μουσική του σημασία.
Η δωρικότητα, το συγκρατημένο πάθος του, η βαθιά αξιοπρέπεια με την οποία εκφράζει τον πόνο, την απώλεια, τον έρωτα, και το περιθώριο, άγγιξαν τους νέους κυρίως δημιουργούς και εκτελεστές που με μια απρόβλεπτη σκυτάλη το περνάνε από γενιά σε γενιά. Ζωντανό, αληθινό και γεμάτο δύναμη.

Συμμετέχουν

Rebetien
Φώτης Βεργόπουλος │μπουζούκι, φωνή
Αυγερινή Γάτση │ακορντεόν, φωνή
Κωστής Κωστάκης │κιθάρα, φωνή
Γιάννης Κάτος│κοντραμπάσο

Τρίο Κατάρα
Κωστής Κωστάκης│κοντραμπάσο
Παναγιώτης Διαμάντης │κιθάρα, φωνή
Σωτήρης Λέτσιος│κιθάρα, φωνή

Koσμοκράτορες/Kosmokrators
Frans De Clercq │μπουζούκι, φωνή
Michalis Karakatsanis / Giannis Perisoratis │ μπουζούκι, φωνή
Karsten De Vilder │κιθάρα, φωνή
Dimi Dumo │κρουστά, φωνή

Ρεμπέτικη Μπάντα
Ιουλία Καραπατάκη │κιθάρα, τραγούδι
Άγης Παπαπαναγιώτου │κιθάρα, φωνή
Κωνσταντίνος Μιχαλάκης │ακορντεόν
Σωτήρης Τσόγκας │μπουζούκι, φωνή

Info

16 Φεβρουαρίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
22.00. Αίθουσα Βanquet

 

πηγή: tospirto.net