Πώς ένας … διψασμένος βάτραχος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις χαρές της δημιουργίας και του πηλού; Ποια παραμύθια λένε πάνω στα πολύχρωμα χαλιά τους τα μέλη της φυλής Κούτσι από τις αχανείς στέπες της κεντρικής Ασίας; Πώς μπορεί κανείς να «ταξιδέψει» στο Μουσείο Λατινοαμερικάνικης Τέχνης στο Μπουένος Άιρες χωρίς να φύγει από την … Αθήνα;

Με τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών υποδέχεται τον νέο χρόνο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Παιδιά αλλά και ενήλικες, μπορούν να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιανουαρίου 2018 και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Συγκεκριμένα:
Για παιδιά 2-3,5 ετών.
Ένας βάτραχος διψά … βρεκεκέξ κουάξ κουάξ! Ρυθμικά πήλινα ποτήρια.
Κυριακή 14/1, 11.30-13.00 & Κυριακή 21/1, 11.30-13.00

Στο πρώτο εργαστήρι της χρονιάς, θα ακούσουμε την ιστορία ενός πολύ διψασμένου βατράχου, παρέα με τους ήχους των ζώων της ζούγκλας. Θα δούμε τις διαφορετικές κούπες που έχει κάθε ζώο, έτσι όπως τις φαντάστηκε η κεραμίστρια Elizabeth Fritsch, για να εμπνευστούμε και να φτιάξουμε τις δικές μας κούπες από πηλό.

Θα πλάσουμε, θα κόψουμε, θα δημιουργήσουμε υφές και αποτυπώματα με λογιών, λογιών αντικείμενα και στο τέλος θα δώσουμε σχήμα στη δική μας κούπα. Θα τους δώσουμε χρωματιστές ρυθμικές πινελιές με τα δάχτυλα μας αλλά και με αυτοσχέδια στένσιλ. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση του πηλού. Θέλουν να το ζουλήξουν, να το χτυπήσουν, να του κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πως αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια του. Αυτές οι αλλαγές φαντάζουν μαγικές στα μάτια τους και ο πηλός τους κινητοποιεί να συνεχίσουν τους πειραματισμούς τους με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι γονείς θα ανακαλύψουν ή θα ξαναθυμηθούν τη χαρά της δημιουργίας με πηλό.

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα. Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.
Εισιτήριο: 15 ευρώ. Φίλοι ΜΚΤ: 12 ευρώ(1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: 12 ευρώ.

Για παιδιά 4-5 ετών.
Κούτσι. Το χαλί των ονείρων.
Σάββατο 20/1, 11:00-12:30 & Κυριακή 28/1, 11:30-13:00

Στις αχανείς στέπες της κεντρικής Ασίας, ο ήλιος καίει ανελέητα το καλοκαίρι και το χιόνι καλύπτει τα πάντα το χειμώνα. Η φυλή των Κούτσι όμως, που μετακινούνται από τα βουνά του Αφγανιστάν ως τις κοιλάδες του Ινδού ποταμού, βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν σ’ αυτές τις ακραίες συνθήκες. Καλύπτουν τις σκηνές τους από άκρη σε άκρη με τα χειροποίητα μάλλινα χαλιά τους κι, έτσι, είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Εκεί, κάθε βράδυ, κάθονται αναπαυτικά για να ακούσουν τον παραμυθά να τους λέει παραμύθια και ιστορίες από τους προγόνους τους για να μην ξεχνάνε ποτέ ποιοι είναι και από πού έρχονται.

Έτσι κι εμείς, θα καθίσουμε αναπαυτικά στη δική μας σκηνή για να ακούσουμε πως ένα χαλί έσωσε τη ζωή ενός βασιλιά και γιατί οι Κούτσι κουβαλάνε πάντα μαζί τους ένα σάκο αλατιού. Επιστρέφοντας στο εργαστήριο μας θα δούμε τα πολύχρωμα ρούχα και υφαντά τους, τα χαρακτηριστικά κοσμήματα και τους μοναδικούς σάκους αλατιού. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα ακούσουμε την κρυφή σημασία τους και θα υφάνουμε τους δικούς μας σάκους. Θα τους στολίσουμε με μαλλιά, υφάσματα, τσόχες και άλλα και θα κρύψουμε ανάμεσα στα μοτίβα το δικό μας μήνυμα.

Στο τέλος γονείς και παιδιά θα υφάνουν σ’ έναν αυτοσχέδιο μικρό αργαλειό το δικό τους χαλί των ονείρων. Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.
Εισιτήριο: 10 ευρώ. Φίλοι ΜΚΤ: 7 ευρώ (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): 7 ευρώ.

Για παιδιά 5-7 & 7-10 ετών.
Ζωγραφίζοντας μάρμαρα στο νερό
Σάββατο 13/1, 11.00-13.00

Σε αυτό το εργαστήριο θα ταξιδέψουμε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. Θα μάθουμε για την τεχνολογία του μαρμάρου και θα πειραματιστούμε με το «Paper marmbling», μια τεχνική σχεδιασμού σε υδάτινη επιφάνεια που παράγει σχέδια παρόμοια με το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας. Θα ζωγραφίσουμε με χρώματα πάνω στο νερό, και θα αποτυπώσουμε τα «μαρμάρινα» σχέδιά μας σε χαρτί και ύφασμα.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και επαναλαμβάνεται για τους μικρούς μας φίλους που δεν μπόρεσαν να έρθουν.

Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 21/1, 11:30-13:30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 28/1, 11:30-13:30
Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στην Αργεντινή, στο Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (Μουσείο Λατινοαμερικάνικης Τέχνης). Εκεί θα συναντήσουμε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, τα πιο πλατιά σκαλιά, φωτεινές μεταλλικές οροφές και πολλά άλλα κρυφά σημεία του μουσείου, δημιουργώντας ένα παζλ με φωτογραφίες. Επίσης, θα γνωρίσουμε μεγάλους Λατινοαμερικάνους καλλιτέχνες, όπως οι Frida Kahlo, Diego Rivera, Fernando Botero, Roberto Matta, Cundo Bermudez. Η λατινική αμερικάνικη τέχνη χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, μιας και πρόκειται για την παρουσία τριών διαφορετικών πολιτιστικών κληρονομιών, της ινδιάνικης, της ευρωπαϊκής και της αφρικάνικης. Στο εργαστήριο θα μαγειρέψουμε τα γεωμετρικά σχήματα, τα χρώματα και τις μάσκες της αφρικάνικης τέχνης με στοιχεία της ευρωπαϊκής τέχνης του 20ού αιώνα. Απαραίτητο υλικό, λίγη σκόνη από την ινδιάνικη μαγεία και πολλή φαντασία. Η συνταγή είναι έτοιμη και έχουμε όλη την υπόλοιπη ώρα του εργαστηρίου να δημιουργήσουμε με αυτήν εικαστικά έργα με μεικτές τεχνικές. Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών. Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη.
Εισιτήριο: 12 ευρώ. Φίλοι ΜΚΤ: 10 ευρώ (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο). Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): 10 ευρώ

Γονείς και παιδιά 6-12 ετών.
Παίζοντας στην αρχαιότητα.
Κυριακή 14/1, 11:30-12:30

Η νέα χρονιά ξεκινάει και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να παίξουν με τα παιχνίδια των αρχαίων που θα ανακαλύψουν στις αίθουσες του.

Η ανθρώπινη μορφή. Σάββατο 27/1, 11:00-12:00
Μία διαδρομή στα γλυπτά των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με σχήματα που θυμίζουν ανθρώπους και ανθρώπους που θυμίζουν σχήματα. Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη.
Εισιτήριο:  5 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις στο τηλ. 210 7294220 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

 

πηγή: tospirto.net