«Κάθε φορά που ανεβάζω κάποιο έργο μου στην πατρίδα μου, το Ιράν, γνωρίζω πολύ καλά πως οι πρώτοι που θα το δουν δεν θα είναι το κοινό, αλλά τα μέλη του επονομαζόμενου Συμβουλίου Επιτήρησης και Αποτίμησης, που θα έχουν μπει στο θέατρο από την πίσω πόρτα», δηλώνει ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί σχετικά με τη λογοκρισία που υφίσταται ως δημιουργός. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργεί παραστάσεις ο Ιρανός σκηνοθέτης στην πατρίδα του είναι δύσκολες, αλλά ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί έχει παράλληλα ως επιλογή την διέξοδο του εξωτερικού.

Αγαπημένο παιδί των ευρωπαϊκών φεστιβάλ και του διεθνούς θεατρικού δικτύου, ο Κουχεστανί φιλοξενείται συχνά με τις δουλειές του στα ευρωπαϊκά θέατρα, δημιουργώντας μερικές φορές τα έργα του πρώτα στο εξωτερικό. Έτσι και το «Hearing», η τελευταία δουλειά του Κουχεστανί που θα δούμε στη Στέγη τον Απρίλιο, αναπτύχθηκε πρώτα στην Academie Schloss Solitude της Στουτγάρδης (2014-15) και μετά έκανε την πρεμιέρα της στο City Hall της Τεχεράνης το 2015.

Ο νεαρός σκηνοθέτης από τη Σιράζ του Ιράν παίρνει τέσσερις γυναίκες με τσαντόρ και τους ζητάει να μιλήσουν για όλα αυτά που δεν «πρέπει» να ακουστούν. Πηγή έμπνευσής του, το ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Ιρανού κινηματογραφιστή Abbas Kiarostami, το «Homework» (1989), που διεισδύει κριτικά στο ιρανικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από συνεντεύξεις τρομοκρατημένων μαθητών δημοτικού σχολείου της Τεχεράνης.

Μέσα από το λιτό έργο του, το «Hearing», ο Κουχεστανί διερευνά την καφκική πραγματικότητα της χώρας του μέσα από τον φόβο, την ενοχή και τη νιότη που εξορίζεται. Καταπιάνεται με την ελευθερία και την καταστολή της όπως βιώνεται στο Ιράν, χρησιμοποιώντας ως αφορμή και βάση του έργου ένα ιρανικό παράδειγμα «εγκλήματος»: το άκουσμα μιας «απαγορευμένης» ανδρικής φωνής σε μια φοιτητική εστία θηλέων στην Τεχεράνη.

Την παράσταση «Hearing» θα δούμε στη Στέγη στις 29 & 30 Απριλίου. Ερμηνεύουν οι Mona Ahmadi, Ainaz Azarhoush, Elham Korda και Mahin Sadri.
Info

28 Απριλίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Στις 21:00. Στέγη, Μικρή Σκηνή. Κανονικό: 7 – 12 €. Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10 €. Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €. ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 7 €

πηγή: tospirto.net