Έναν πολύ ανθρώπινο Ληρ, με μία μεγάλη γέρικη καρδιά, ζωντανεύει ο βετεράνος Βρετανός ηθοποιός, ερμηνεύοντας έναν από τους πιο απαιτητικούς ανδρικούς ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου. Στα χέρια του, ο Βασιλιάς Ληρ «αναπνέει» αλήθεια, τραγωδία, αλλά και την αναπόφευκτη μοίρα κάθε ανθρώπου όταν φτάνει στο τέλος της ζωής του. Κανένας ηρωισμός, καμία ωραιοποίηση: ο Ληρ του ΜακΚέλεν είναι ένας μοναχικός, φοβισμένος γέρος που γλιστράει σιγά-σιγά στη λήθη της άνοιας.

Οι κριτικές μάλιστα γράφουν, ότι είναι τόσο πειστικός στο ρόλο του ως Ληρ, που σε στιγμές ακόμη και το κοινό αρχίζει να νιώθει άγχος, μη μπορώντας να διαχωρίσει που αρχίζει ο ρόλος και που τελειώνει ο ηθοποιός (σε στιγμές για παράδειγμα που ο ΜακΚέλεν/Ληρ αγωνίζεται να θυμηθεί τα λόγια του). Ακροβατώντας μεταξύ λογικής και άνοιας, οι παύσεις του ΜακΚέλεν γίνονται όλο και πιο άβολες, πιο απρόσμενες, σχεδιάζοντας ακούραστα έναν άνθρωπο που χάνει τον ειρμό του. Όλα αυτά και πολλά άλλα γράφουν οι ξένοι κριτικοί, παραληρώντας για την ερμηνεία που δίνει ο Βρετανός ηθοποιός αυτήν την περίοδο στο Minerva Theatre, στην πόλη Τσίτσεστερ του Δυτικού Σάσεξ. Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ΜακΚέλεν ερμηνεύει τον Βασιλιά Ληρ, ενώ δύο ακόμη φορές έχει ερμηνεύσει άλλους ρόλους του ίδιου έργου.

Ο 78χρονος βετεράνος του αγγλικού θεάτρου, όχι μόνο βγάζει την 3,5 ωρών διάρκειας παράσταση με εντυπωσιακή αντοχή, αλλά καταφέρνει να την επαναλάβει την ίδια μέρα εις διπλούν, όταν το πρόγραμμα του θεάτρου απαιτεί διπλή παράσταση. Ένας πραγματικός πρωταθλητής ρόλων…

 

πηγή: tospirto.net