Ο Δημήτρης Σαμόλης στις 28 Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό – Αίθουσα «Κ. Παλαμάς» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση – αφιέρωμα στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό με τίτλο «Ο κήπος με τα χρυσαλιφούρφουρα».
Σ΄αυτήν καταπιάνεται με ένα ευρύ φάσμα του έργου του, καλύπτοντας από τη “Λιλιπούπολη” και τα “Μυστικά του κήπου” μέχρι τραγούδια που έγραψε o αγαπημένος συνθέτης για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Όσο για το πόσο σημαντικός είναι ο Νίκος Κυπουργός και γιατί ένα αφιέρωμα σ΄αυτό… «Το σημαντικός σίγουρα δεν θα το κρίνω εγώ και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την τέχνη, λίγη σημασία έχουν αυτές οι βαρύγδουπες τοποθετήσεις. Η ουσία για μένα βρίσκεται στο ότι είναι ένας συνθέτης τολμηρός και διαφορετικός που δεν ακολουθεί καμία πεπατημένη ούτε στην τέχνη του ούτε και στον τρόπο που την επικοινωνεί. Αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Επέλεξα τον συγκεκριμένο συνθέτη γιατί ιδιοσυγκρασιακά μου ταιριάζει. Επίσης το γεγονός ότι είμαι ηθοποιός με προκαλεί πολύ στο να ερμηνεύσω τα κομμάτια του που είναι τόσο θεατρικά και ζωντανά».

Ο Δημήτρης Σαμόλης αναφέρει χαρακτηριστικά για την επιλογή των τραγουδιών που έκανε: «Είναι τόσα πολλά και όμορφα τα κομμάτια που έχει γράψει ο Νίκος Κυπουργός που πραγματικά δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω. Η συναυλία θα είναι μιάμιση ώρα συνεπώς από τα 40 κομμάτια που είχα αρχικά επιλέξει,  έπρεπε αναγκαστικά να αποχωριστώ κάποια. Το κριτήριο ήταν αφενός η προσωπική μου σύνδεση με το εκάστοτε τραγούδι, αλλά προσπάθησα κιόλας να καλύψω όσο το δυνατόν το πολύ ευρύ φάσμα του αγαπημένου συνθέτη. Υπάρχουν κομμάτια από τη θρυλική Λιλιλιπούπολη, από τα Μυστικά του Κήπου και φυσικά κομμάτια που έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Επίσης είχα στο νου μου να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στιχουργοί από τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Μανώλη Ρασούλη μέχρι την Μαριαννίνα Κριεζή και τη Λένα Κιτσοπούλου».

Μία βραδιά γεμάτη…κιθάρες: «Έχω τη χαρά και τιμή να είναι στις κιθάρες ένας υπερταλαντούχος μουσικός ο Δημήτρης Σιάμπος. Ο Δημήτρης παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ένας άψογος τεχνικά κιθαρίστας με φοβερή αντίληψη για πράγματα που ξεπερνούν τα όρια της μουσικής. Θέλω να πω ότι ο μουσικός πάνω στη σκηνή καλείται να να είναι και περφόρμερ και να είναι ανοιχτός να αφουγκράζεται όλους όσους συμμετέχουν σε μια συναυλία. Με τον Δημήτρη είμαστε ήδη δυο χρόνια στη μπάντα και θεωρώ πως είναι ο καταλληλότερος για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα», σημειώνει ο μουσικός.

Οι συνθέσεις που θα ακουστούν χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον παιδικές«Γενικά με τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες δεν τα πάω πολύ καλά. Οι συνθέσεις ενός δημιουργού είναι το συναίσθημα που μας γεμίζουν στο άκουσμά τους. Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ είχε πει πως το παιδικό θέατρο είναι ισάξιο με το θέατρο για ενήλικες, με τη μόνη διαφορά ότι είναι πιο δύσκολο. Είναι πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό να δημιουργήσεις κάτι που να αφορά τα παιδιά τα οποία είναι αθώα και συνεπώς αρκετά αυστηροί κριτές. Με αυτή την έννοια λοιπόν, θεωρώ πως ναι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι συνθέσεις του Κυπουργού παιδικές και το θεωρώ τεράστιο κοπλιμέντο για το έργο του. Οι μελωδίες του έχουν κάτι το αγνό και απόκοσμο ταυτόχρονα, είναι γήινες και αλλούτερες. Ακριβώς όπως είναι ένα παιδί : εύθραυστο και τετραπέρατο μαζί».

Αγαπημένο τραγούδι/κομμάτι; “Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα”

Info

28 Απριλίου 2018
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Πλατεῖα Ἁγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561, Αθήνα
Τηλ.: 210-3221917, 210-3225310
Ώρα έναρξης: 21:00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Εισιτήρια πωλούνται στο εκδοτήριο του Φ. Σ. Παρνασσός την ημέρα της κάθε παράστασης. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9967562

 

πηγή: tospirto.net