Φλογεροί έρωτες και ίντριγκες που πάντα θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας όσα χρόνια κι αν περάσουν, «αναβιώνουν» αυτήν την περίοδο στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, άλλοτε με τρόπο ρηξικέλευθο και άλλοτε πιο… συντηρητικό. Από την ηρωίδα του Τένεσι Ουίλιαμς που σαν «Λυσσασμένη Γάτα» αποζητά το ερωτικό ενδιαφέρον του συζύγου της έως την πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία που έχει γραφτεί, τη Lolita

Εμείς συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που παίζονται αυτήν την περίοδο και είναι γεμάτες… πάθος!

Λυσσασμένη γάτα
Το θεατρικό του Τένεσι Ουίλιαμς έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το 1955 με τον Μπεν Γκαζάρα στο ρόλο του Μπρικ και την Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες στο ρόλο της Μάγκι. Τρυφερό όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, όπου αναβλύζει η ποιητικότητα της γραφής του Ουίλιαμς. Το έργο εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών και καταδεικνύει πως μόνο με την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας που ξεκίνησε από την ειλικρινή έλξη και των δύο.
Το έργο ανεβάζει η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Κίτσου, Ορέστης Τζιόβας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου.
Θέατρο «Θησείον ένα θέατρο για τις τέχνες»

To Mαυροπούλι 
Δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη επαφή που είχε ο Γιώργος Κιμούλης στο Λονδίνο με το έργο του Ντέιβιντ Χάροουερ για να πάρει την απόφαση να το συστήσει στο αθηναϊκό κοινό. Το έργο περιστρέφεται γύρω από το τοπίο της σκοτεινής επιθυμίας. Στο έργο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Αποδεικνύει πως οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να ξεπεράσουν τις νόρμες και τους νόμους, γιατί είναι πέρα από κατηγοριοποιήσεις και ταμπέλες.

Τη σκηνή ο Γιώργος Κιμούλης μοιράζεται με τη νέα ηθοποιό Ανθή Σαββάκη, που κάνει το πρώτο της μεγάλο βήμα. Μαζί τους οι: Νίκος Λαγός, Γεωργία Πασιπουλαρίδη, Ζωή Πετράκη.
Θέατρο Αλμα

Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν
Σταθμός στην καριέρα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου.
Ο Γιώργος Σκεύας επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων -μετά την επιτυχία του Κουκλόσπιτου- διασκευάζοντας για το θέατρο και σκηνοθετώντας την παράσταση. Στον ομώνυμο ρόλο η Λένα Παπαληγούρα. Πρωταγωνιστούν: Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης.
Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές
O Θανάσης Τριαρίδης σε αυτό το ολοκαίνουριο έργο του έχει ως όχημα τη διάσημη όπερα του Βέρντι Αϊντα αλλά από την αντεστραμμένη εκδοχή της.
Ένας καταραμένος έρωτας. Ένα μυστικό 2000 χρόνων. Μια γενοκτονία. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, βασιλείς και απλός λαός. Μυσταγωγία. Τελετές. Μάχες. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Η αληθινή ιστορία όμως υπάρχει κάπου κρυμμένη, σιγοκοιμάται, σαν ηφαίστειο που ετοιμάζεται σιγά, σιγά, να κάψει τα πάντα. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή ιστορία της Αϊντας και του Ρανταμές. Ήρθε η ώρα ο έρωτάς τους να κάψει όλα τα ψέματα που μας ταΐζουν οι ισχυροί για να επιτεθούν στους αδύναμους.
Σκηνοθετεί ο  Ιάκωβος Μυλωνάς. Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη.
Θέατρο «Θησείον ένα θέατρο για τις τέχνες» από (9/12)

Περί εκτός ορίων έρωτος
Τρεις γυναίκες. Ένας άντρας. Θύτες και θύματα στο ίδιο τους το πάθος, αφηγούνται την ιστορία τους. Υπάρχουν όρια στον έρωτα;
Πρόκειται για μια Devised performance από την ομάδα Ro.cooperativa που προέκυψε μέσα από μελέτη πάνω σε ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σε αληθινά γεγονότα, προσωπικά βιώματα, έρευνα και σε αυτοσχεδιασμούς. Aφιερωμένη σε αυτούς που ξεπέρασαν τα όρια της λογικής και μεταπήδησαν στη σφαίρα της παραφροσύνης.
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάς. Ερμηνεύουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ξανθή Αθανασοπούλου, Μάνος Παπαδάς, Ποπέτα Σούκου. Στο video η Αγγελική Παρδαλίδου.
Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή

Lolita reversed  
Η προσωποποίηση του απαγορευμένου καρπού κρύβεται στη σοκαριστική ιστορία που λογοκρίθηκε και λατρεύτηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, τη Λολίτα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ένα από τα best-seller του 20ού αιώνα. Ο Χρήστος Καρασαββίδης εμπνέεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα και ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο νυμφίδιο, εξερευνώντας τα όρια της παιδικής σεξουαλικότητας και της εκμετάλλευσης ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ιδίως, όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτοι. Η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, σε μια ολοκαίνουρια εκδοχή δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Κείμενο/Σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης. Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Νικόλας Ανδρουλάκης, Κρίστελ Καπερώνη
Επί Κολωνώ (έως 17/12)
Μία πορνογραφική σχέση 
Όταν προβλήθηκε στις αίθουσες το 1999 απέσπασε βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Στην πορεία ο σεναριογράφος της, Φιλίπ Μπλασμπάντ, τη διασκεύασε για τη θεατρική σκηνή κερδίζοντας πάλι κοινό και κριτικούς μέσα από μία ερωτική ιστορία που με αφορμή το σώμα μιλάει για την ψυχή.
Μια παράσταση που μιλάει για τον έρωτα και την αγάπη με τον πιο αναπάντεχο τρόπο σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαδάκη ο οποίος προτείνει μία νέα φόρμα που συνδυάζει κινηματογραφικά και θεατρικά στοιχεία.
Τη μετάφραση υπογράφει ο Ανδρέας Στάικος. Μαζί με τον σκηνοθέτη στη σκηνή η Χριστίνα Δενδρινού.
Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή

 

πηγή: tospirto.net