Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το παιδικό θέατρο ανθεί. Δεν είναι τυχαίο πως και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα μπάτζετ των παιδικών θεατρικών παραστάσεων ανεβαίνουν διαρκώς, καθώς οι παραγωγοί δε φοβούνται να επενδύσουν στο καλό παιδικό θέατρο. Οι οικογενειακές παραστάσεις αποτελούν αυτό που λέμε «σιγουράκι» και θεωρούνται σταθερός σύμμαχος παραγωγών και ηθοποιών. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για καλές παραστάσεις και όχι για φτηνές «αρπαχτές» με βαρύγδουπους τίτλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σκηνοθέτες και ηθοποιοί της πρώτης γραμμής επιλέγουν να συμμετέχουν σ΄αυτές.
Εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε από τις παραστάσεις των ομάδων που σπάνια μας απογοητεύουν και που περιμένουμε πως και πώς να πάμε με τα δικά μας παιδιά.

Χιονάνοι- Θέατρο Πόρτα
Το «Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο» συγκαταλέγεται όχι μόνο στις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών, αλλά και σ΄αυτές που απόλαυσαν το ίδιο παιδιά και γονείς. Τώρα, οι αγαπημένοι Patari Project επιστρέφουν στο ΠΟΡΤΑ από τις 5 Νοεμβρίου, για να βυθιστούν στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων. Μέσα από μια νέα, ενθουσιώδη ανάγνωση, το γνωστό σκοτεινό παραμύθι ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο με τους ήρωες της αγαπημένης ιστορίας να σκαρφαλώνουν στις δυο- αυτή την φορά- πλατφόρμες των Patari.
Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας. Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου, Γιάννης Γιαννούλης. Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Με τους: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργο Σύρμα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου. Μέρα και ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00. Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Ρομπέν των Δασών – Θέατρο Τέχνης
Το θέατρο Τέχνης αποτελεί σταθερή αξία στις παιδικές παραστάσεις. Φέτος, η διάσημη ιστορία του «Ρομπέν των Δασών» παίρνει σάρκα και οστά σε μία ξεχωριστή διασκευή που ετοίμασε ο έμπειρος θεατρικός συγγραφέας Αντρέας Φλουράκης, ενώ ο Δημήτρης Δεγαΐτης υπογράφει τη σκηνοθεσία της υπέροχης αυτής ιστορίας που μιλά για τη δύναμη του καλού, τη δικαιοσύνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη.

Συντελεστές: Θεατρική διασκευή: Αντρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, Μουσική: Νίκος Τσέκος, Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Παίζουν οι:Δημοσθένης Φίλιππας,  Αυγουστίνος Κούμουλος, Ντάνυ Γιανακοπούλου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Δημήτρης Δεγαίτης, Βασίλης Φακανάς, Μαριέλλα Δουμπού, Αντώνης Χρήστου και Άρης Λεοντόπουλος

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 29 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα. τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή 11 π.μ. και 3 μ.μ. και πρωινές καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στη Φρυνίχου 2017 – 2018. Εισιτήρια: Ενιαία τιμή για μικρούς και μεγάλους θεατές 10 Ευρώ, ανά άτομο. Καθημερινές πρωΪνες παραστάσεις για σχολεία με μειωμένη τιμή 6 Ευρώ.Τηλέφωνο ταμείο:210–3222464, 210-3236732,  www.theatro-technis.gr  ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΜΑΔΕΣ : 210-8665144 , 210-8674657

Το αγόρι με τη βαλίτσα- Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά 
Πάντα πρωτότυπος και άκρως ποιοτικός, ο γνωστός σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς επέλεξε να ανεβάσει την ερχόμενη σεζόν το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία, Μάικ Κένι, «Το αγόρι με τη βαλίτσα» στο θέατρο Κάππα.
Ένα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Όταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει το μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.
Το έργο έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, με τρόπο συγκινητικό, αλλά και συχνά διασκεδαστικό.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού θα ενσαρκώσει ο Δημήτρης Μακαλιάς, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ, ενώ η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί και μουσικοί: Κατερίνα Αθανασιάδη, Τάσος Αντωνίου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Μαρία Ελευθεριάδη,  Έκτορας Κυριάκου, Φάνης Παυλόπουλος.

Δον Κιχώτης- Θέατρο Παλλάς
Ο Γιάννης Στάνκογλου δίνει «σάρκα και οστά» στον διασημότερο ήρωα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Δον Κιχώτη, σε μια μεγάλη παιδική παράσταση που προσεγγίζει με χιούμορ και ανανεωτικό πνεύμα το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Στο Θέατρο Παλλάς έχοντας δίπλα του τον Δημήτρη Πιατά στον ρόλο του Σάντσο Πάντσα κι έναν εικοσαμελή θίασο από ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες, η παράσταση ζωντανεύει τις συναρπαστικές περιπέτειες του «μεγαλοφάνταστου ιδαλγού» σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου (δημιουργού μερικών από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, όπως “Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων” και “Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας”).

Πλάι στους Γιάννη Στάνκογλου και Δημήτρη Πιατά συμμετέχει σ’ έναν ρόλο-έκπληξη η Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία, ως μέλος του πλανόδιου θιάσου, ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και στίχους ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, του Μιχάλη Γκανά.
Τους βασικούς ρόλους συμπληρώνουν ο Αλμπέρτο Φάις, ο Κρις Ραντάνοφ, η Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος και η Έλενα Σαλένκοβα, πλαισιωμένοι από είκοσι ηθοποιούς, χορευτές, ακροβάτες και τραγουδιστές που μεταφέρουν τη δράση πότε στη σκηνή και πότε στην πλατεία, μεταμορφώνοντας ολόκληρο το θέατρο σε μια μεγάλη, πολύχρωμη γιορτή. Τους φωτισμούς υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ, ενώ τα σκηνικά και κοστούμια είναι δημιουργίες του καταξιωμένου σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη.

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς- Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πουλί της φωτιάς είναι ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό που κατέχει μαγικές ικανότητες, αλλά και ένα μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό χάρισμά του, όμως,  είναι πως δεν μπορεί να το πιάσει κανείς, αφού βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον το επιχειρεί. Ασυνήθιστο πλάσμα, μαγικό και εκθαμβωτικό, το πουλί αυτό συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία. Γι’ αυτό και πολλοί ονειρεύονται να το κατακτήσουν.

Κάπως έτσι είναι ιστορία που μας διηγείται «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», ένα έργο που βασίζεται σε ένα γνωστό παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι και πάνω του ‘πατάει’ και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Αυτή τη φορά λοιπόν η ιστορία γίνεται μουσική παράσταση για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, αποτελώντας μία όμορφη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης για τους νεαρούς ακροατές. Την παράσταση φιλοξενεί η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, σε λιμπρέτο της Σοφιάννας Θεοφάνους, μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

Με αυτή την όπερα για παιδιά, η Εναλλακτική Σκηνή εγκαινιάζει την πρωινή της ζώνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοιχτή σε σχολεία και νέους.

 

πηγή: tospirto.net