Από τα αποκυήματα της φαντασίας του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ έως το «Star Wars» και το «Alien», βιβλία, κόμικ, ταινίες, μουσικές που εμπνεύστηκαν από την απεραντοσύνη του Διαστήματος και αποπειράθηκαν να ξεφύγουν από τα όρια της Γης ή του παρόντος, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Επιστημονική φαντασία: ένα ταξίδι στο άγνωστο» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου του 2018. Η επιστημονική φαντασία, άλλωστε, που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Εξερευνά τα μυστήρια που μένουν ακόμα να ανακαλυφθούν και τη δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να τα επιλύσει. Δημιουργεί φανταστικές συνθήκες που φωτίζουν, συχνά κριτικά, τη σημερινή μας πραγματικότητα.

Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη έκθεση «Digital Revolution», η οποία και τότε είχε διοργανωθεί έπειτα από συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου, οι επισκέπτες της Στέγης θα περιηγηθούν σε περισσότερα από 800 εκθέματα, μέσα από τέσσερις ενότητες.

Στην πρώτη από αυτές, τα «Εξαιρετικά ασυνήθιστα ταξίδια», θα δοθεί έμφαση σε επινοημένες περιοχές της Γης και άλλων πλανητών, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα: από τα αρχικά χειρόγραφα του Ιουλίου Βερν έως τα props από την ταινία «Jurassic Park». Στη δεύτερη ενότητα, «Οδύσσειες του Διαστήματος», η εξερεύνηση συνεχίζεται μέσα από αντικείμενα από δημοφιλείς ταινίες sci-fi, όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», το «Star Wars» ή το «Interstellar».

Στους «Θαυμαστούς καινούργιους κόσμους» η έκθεση εστιάζει στους δυστοπικούς κόσμους βιβλίων όπως τα «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι ή οι «Αγώνες Πείνας» της Σουζάν Κόλινς, ακόμη και το «Handmaid’s Tale» της Μάργκαρετ Αντγουντ. Τέλος, με τα «Απώτατα σύνορα» ετοιμαστείτε να γνωρίσετε από κοντά κλώνους, ρομπότ, cybοrg σε βιβλία-ορόσημα όπως τα bestsellers των Φίλιπ Ντικ και Γουίλιαμ Γκίμπσον, αλλά και από ταινίες ή σίριαλ όπως τα «Doctor Who», «Donnie Darko» και «ExistenZ».

Info

09 Οκτωβρίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre

 

πηγή: tospirto.net