Η νέα θεατρική σεζόν ξεκίνησε δυναμικά με τις μεγάλες θεατρικές σκηνές να ανακοινώνουν τα προγράμματά τους. Άλλα πιο δυναμικά, άλλα πιο συμβατικά, άλλα πιο κλασικά, άλλα πιο εξεζητημένα και άλλα ευχάριστα απρόσμενα, τα νέα έργα από τις αρχές Οκτωβρίου θα αποτελέσουν πόλους έλξης για το θεατρόφιλο και μη κοινό.  Ως είθισται όμως οι καλύτερες –και συνήθως πιο επιτυχημένες- παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφουν στα ίδια ή –μη- θέατρα για όσους δεν πρόλαβαν την περσινή σεζόν!

Εμείς συντάξαμε μια λίστα από 10 παραστάσεις που πραγματικά αξίζει να δείτε:

Μεγάλη Χίμαιρα- Θέατρο Πορεία: Η παράσταση που με μαεστρία σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου με πάνω από 400 παραστάσεις κι 100.000 θεατές τα τελευταία τρία χρόνια, επανέρχεται για τελευταίες 18 παραστάσεις από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου. Όσοι δεν την έχετε προλάβει ακόμη να τη δείτε σπεύσατε.

Αυγουστος – θέατρο Χορν: To αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Tracy Letts, που σκηνοθέτησε με σπιρτάδα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και που αποτυπώνει το χρονικό κρίσης μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας συνεχίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Από 4 Οκτωβρίου.

Πέτρες στις τσέπες τουΘέατρο Κιβωτός:  Γνωστό και αγαπημένο έργο του ελληνικού κοινού είναι η γλυκόπικρη ιρλανδική κωμωδία της Μαρί Τζόουνς, απαιτεί από δύο μόνο ηθοποιούς να παίζουν όλους τους ρόλους. Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρυσοστόμου μοιράστηκαν τα σκηνοθετικά βάρη και ερμηνεύουν τα διάφορα πρόσωπα με κέφι, με πολλούς αυτοσχεδιασμούς και διαρκείς μεταμορφώσεις.

Στέλλα Κοιμήσου-  Εθνικό θέατρο, Νέα Σκηνή Τσίλερ: Τη σεζόν που μας πέρασε συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις, κυρίως εξαιτίας της λεκτικής της βίας, αλλά και του εκπληκτικού ερμηνευτικού κρεσέντου του ηθοποιού Στάθη Σταμουλακάτου και σημείωσε το απόλυτο sold out. Ο λόγος για την παράσταση του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα Κοιμήσου» που απ΄ότι μαθαίνουμε θα παρουσιαστεί σε επανάληψη από τον Οκτώβριο στο Εθνικό Θέατρο.

Καλιγούλας- Δημοτικό θέατρο Πειραιά:  Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση του «Καλιγούλα», από την Αλίκη Δανέζη – Knutsen,  ο Γιάννης Στάνκογλου αποτυπώνει πολύ πειστικά επί σκηνής τη δραματική πορεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης. Ο Blaine Reininger των Tuxedomoon παίζει πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής.  Για λίγες παραστάσεις από 18 Οκτωβρίου.

Οπερέττα Εθνικό θέατρο, Rex: Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική «Οπερέττα» του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς Επιστρέφει μέσα στον Νοέμβριο στο θέατρο Rex του Εθνικού δια χειρός Νίκου Καραθάνου. Το έργο υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό του χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα.

Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα- Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης:  Μικρές ιστορίες – εικόνες που «μιλούν» με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και με πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα». Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια. Σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο.

Χαμηλές Πτήσεις- Θέατρο Σημείο: Οι ήρωες του ΑΡΚΑ, μετά τις sold out εμφανίσεις τους, ξεπηδούν για 2η χρονιά μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ανεβαίνουν από τις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά. Η “Ζωή Μετά”, ο “Ισοβίτης”, οι “Χαμηλές Πτήσεις”, ο “Καστράτο”, το “Μαλλί με Μαλλί” πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που  θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε… πικραμένου.

Κατερίνα- Θέατρο Βασιλάκου:  Η «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ ξαναβγαίνει απ το βιβλίο της και από τις 9 Οκτωβρίου επιστρέφει στο Θέατρο Βασιλάκου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα.

Αδαής και παράφρων- Θέατρο Πορεία: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία που ξεκίνησε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και συνεχίστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα φιλοξενηθεί, από τις 16 Ιανουαρίου του 2018, στο Θέατρο Πορεία. Στο έργο «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ μια μεγάλη ντίβα της όπερας, πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά.

 

πηγή: tospirto.net