Η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την πρώτη επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή στη σελήνη. Για εκείνους που υπήρξαν μάρτυρες του αξιοθαύμαστου κατορθώματος του Aμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ -ο οποίος κατέβηκε από τη σεληνάκατο και είπε την αξέχαστη φράση «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο κι ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»- η αποστολή αυτή αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επίτευξης ενός σχεδόν ακατόρθωτου στόχου επειδή ένα ολόκληρο έθνος ήταν αποφασισμένο να τον επιτύχει.

ryangosling01.jpg

Η ταινία «Ο πρώτος άνθρωπος» παρουσιάζει την ιστορία του Άρμστρονγκ, τον οποίο υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ («La La Land»), και της γυναίκας του, Τζάνετ, που ερμηνεύει η Κλερ Φόι, πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «The Crown». Η Τζάνετ παρείχε στον Νιλ την απολύτως απαραίτητη ηθική συμπαράσταση που χρειαζόταν ώστε να τολμήσει, μισό αιώνα πριν, αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, μαζί με τον συνάδελφο αστροναύτη Γιουτζίν «Μπαζ» Όλντριν και τον πιλότο του οχήματος διακυβερνήσεως Μάικλ Κόλινς. Το περιπετειώδες δράμα ενώνει ξανά τον Γκόσλινγκ με τον σκηνοθέτη του «La La Land», Ντέμιαν Σαζέλ, αν και αυτή τη φορά ο ηθοποιός εκτελεί μόνο ένα μικρό, αργό χορευτικό με τη Φόι. Το φιλμ αφηγείται τον διαστημικό αυτόν αγώνα των Αμερικανών μέσα από την οπτική του Άρμστρονγκ, ο οποίος είχε βιώσει μια τρομερή προσωπική απώλεια ακριβώς την εποχή που από απλός δοκιμαστής αεροσκαφών ετοιμαζόταν να προσληφθεί από τη NASA ως μέλος της διαστημικής ομάδας του Gemini.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μας μίλησε για το ταξίδι του και για το νεαρό ζευγάρι, το οποίο υπέμεινε τους θριάμβους και τις δοκιμασίες που απαιτούσε η συμμετοχή του στη σφιχτοδεμένη διαστημική κοινότητα της Αμερικής, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγονταν από αυτήν τη συμμετοχή. Μίλησε, επίσης, για αυτά που τον γοήτευσαν στον «Πρώτο άνθρωπο», για όσα πρέπει να περιμένει το κοινό από την ταινία και για το αν ο ίδιος θα ήθελε να ταξιδέψει στο φεγγάρι.

ryangosling05.jpg

Από τη γενική ιδέα που σου παρουσίασε ο σκηνοθέτης Ντέμιαν Σαζέλ σχετικά με την ταινία τι ήταν εκείνο που σε ενθουσίασε;

Γκόσλινγκ: Το γοητευτικό ήταν το πόσα πολλά συναρπαστικά στοιχεία υπήρχαν στο project. Δεν ήταν μόνο ένα, ήταν πλούσιο σε κάθε επίπεδο. Η ταινία ξεκινά κάτω από το φτερό ενός X-15 (σσ. υπερηχητικό σκάφος της NASA), εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα και καταλήγει στη σελήνη. Και μόνο ως εμπειρία αυτό ήταν συναρπαστικό, όπως και, σε πιο προσωπικό επίπεδο, το ένστικτο του Ντέμιαν να εστιάσει στον Νιλ, στη Τζάνετ και στην οικογένειά τους και να κατανοήσει τη θυσία που απαιτήθηκε από εκείνους. Επίσης, σε μεγαλύτερο επίπεδο, αυτό το κατόρθωμα έκανε τον καθένα να καταλάβει για τι ήμασταν ικανοί. Όταν υπάρχει συλλογικό ενδιαφέρον για κάτι, μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.

Πώς ήταν η εμπειρία των γυρισμάτων;

Γκόσλινγκ: Οι επισκέψεις στη NASA, τo να βλέπω το Apollo 11, το να κάθομαι σε εκείνα τα προσεκτικά ανακατασκευασμένα διαστημικά σκάφη, το να μιλούν στο αυτί μου, στη διάρκεια των σκηνών, αστροναύτες που είχαν εμπλακεί σ΄εκείνες τις αποστολές, όλα αυτά ήταν μια πολύ, πάρα πολύ σουρεαλιστική κατάσταση, μια ευκαιρία που ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου δόθηκε.

ryangosling02.jpg

Πιστεύεις ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ, ένας πρώην δοκιμαστής αεροσκαφών, ήταν ιδιαίτερα γενναίος;

Γκόσλινγκ: Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπου για να μπει σε ένα αεροσκάφος που δεν έχει πετάξει ποτέ και να το ωθήσει στα όριά του ώστε να ανακαλύψει τις αδυναμίες του και να το βελτιώσει. Νομίζω πως αυτό λέει κάτι για τον Νιλ. Αυτήν τη συγκεκριμένη πτήση που ανέλαβε την πήγε σε τέτοια άκρα που η ζωή του βρέθηκε πραγματικά σε κίνδυνο.

Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που ο Άρμστρονγκ πάτησε στη σελήνη. Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν το σκέφτεσαι αυτό, τώρα που έχεις ολοκληρώσει την ταινία;

Γκόσλινγκ: Κανείς δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε. Υποθέτω πως υποτιμούσαμε την ίδια μας την ικανότητα. Μεγάλωσα γνωρίζοντας ότι μπορέσαμε να το κάνουμε. Θα ήταν ωραίο στη διάρκεια της ζωής μου να πραγματοποιούσαμε ξανά ένα κατόρθωμα που θα αφορούσε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κάτι αληθινά θετικό θα ήταν πράγματι ωραίο.

Ράιαν, κάθε φορά που κοιτάζεις το φεγγάρι, νιώθεις ότι το βλέμμα σου έχει αλλάξει;

Γκόσλινγκ: Ναι. Τώρα σκέφτομαι ότι βρίσκεται μόλις τρεις μέρες μακριά. Είναι μια απίστευτη αλλαγή για αυτό που κάποτε μού ήταν άγνωστο.

Τι σε εμπνέει περισσότερο σχετικά με τους Άρμστρονγκ και τι θα εμπνεύσει τους θεατές όταν δουν την ταινία;

ryangosling04.jpg

Γκόσλινγκ: Όταν μάθεις τι υπέφεραν στη διάρκεια αυτών των αποστολών και το μέγεθος της απώλειας που είχαν βιώσει, θα καταλάβεις πως ήταν άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους όχι στο προσωπικό τους συμφέρον, αλλά σε ένα ανώτερο ιδανικό. Αυτή η ιστορία σε εμπνέει πάντα, όμως σε εμπνέει ακόμα περισσότερο όταν μάθεις γι΄αυτούς και το τι άνθρωποι ήταν.

Εσύ και το υπόλοιπο καστ αποκτήσατε μεγαλύτερο σεβασμό για εκείνους τους πρώιμους αστροναύτες;

Γκόσλινγκ: Ο σεβασμός μας μεγάλωνε μέρα με την ημέρα, καθώς προσπαθούσαμε να συλλάβουμε με το μυαλό μας τα τεχνικά και τα συναισθηματικά εμπόδια που αντιμετώπιζαν σε καθημερινή βάση. Επίσης, νομίζω ότι όλοι ωφεληθήκαμε από την οπτική που απέκτησαν εκείνοι μέσα από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Γιατί είναι τόσο συναρπαστική η ιστορία του Άρμστρονγκ;

Γκόσλινγκ: Επειδή είναι η ιστορία ενός απίστευτου άντρα. Μόνο ένας ακόμα άνθρωπος γνωρίζει πώς ήταν για τον Νιλ η εμπειρία του να περπατάς στο φεγγάρι-και αυτός είναι ο Μπαζ Όλντριν. Η ταινία δεν αφορά απλώς την αποστολή, την άφιξη στη σελήνη ή το διαστημικό πρόγραμμα. Είναι μια ταινία για εκείνον ως ανθρώπινο πλάσμα, για το τι σημαίνει για ένα ανθρώπινο πλάσμα να κάνει τέτοια απίθανα άλματα και για αυτό που το ωθεί να διακινδυνεύσει τη ζωή του για χάρη ολόκληρης της ανθρωπότητας.

ryangosling03.jpg

Τώρα νιώθεις την επιθυμία να ταξιδέψεις στη σελήνη;

Γκόσλινγκ: Δεν πιστεύω πως είμαι ο άνθρωπος για τέτοιου είδους περιπέτεια. Ήταν σπουδαία εμπειρία να υποκριθώ ότι είμαι αυτός ο άνθρωπος. Νομίζω ότι θα μείνω στη μητέρα Γη (γελάει). Όμως όλα όσα γυρίσαμε επάνω στο «φεγγάρι» ήταν τόσο αληθινά, που ήταν σα να ήμουν πράγματι εκεί. Έκαναν σπουδαία γλυπτική όταν κατασκεύασαν τη σεληνιακή επιφάνεια. Και όταν φορούσα τη διαστημική μου στολή μπορούσα να ακούσω τα λόγια της αυθεντικής ηχογράφησης. Ήταν φανταστικό.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ προστάτευε την ιδιωτική του ζωή. Αυτό σε δυσκόλεψε να ανακαλύψεις αρκετά στοιχεία για εκείνον;

Γκόσλινγκ: Ποτέ δεν με βοήθησαν τόσο σε ταινία. Οι γιοι του Νιλ ασχολήθηκαν πολύ. Το ίδιο και η Τζάνετ Άρμστρονγκ αλλά και η αδερφή του, την οποία συνάντησα στη φάρμα όπου μεγάλωσε ο Νιλ. Ήθελα να ξεκλειδώσω το μυστήριο που τύλιγε αυτόν τον άνθρωπο χωρίς, όμως, να γίνω υπερβολικά αδιάκριτος.

Τι ήταν αυτό που δεν γνώριζες και έμαθες μέσα από την ταινία;

Γκόσλινγκ: Δεν είχα ιδέα πόσο επικίνδυνες ήταν αυτές οι αποστολές. Επίσης, δεν ήξερα πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις μέρος σ΄αυτές. Αυτοί οι άντρες έπρεπε στ΄αλήθεια να είναι οι καλύτεροι των καλύτερων. Δεν γνώριζα πόσο περιορισμένη ήταν η τεχνολογία που είχαν στα χέρια τους. Κι ακόμα, συνήθως ξεχνάς τι συνέβαινε στις προσωπικές τους ζωές. Οι οικογένειές τους ήταν τόσο σημαντικές…Η εμπειρία αυτή μού άνοιξε τα μάτια.

πηγή: avopolis.gr