Συνέντευξη στο ogdoo.gr έδωσε ο Στέφανος Κορκολής:

Μετά τον Μίκη ο Καβάφης. Αν δεν ήξερε κανείς το βιογραφικό σου θα έλεγε ότι επιζητάς τη λάμψη που δίνουν τα μεγάλα ονόματα για να δώσεις μια επιπλέον επίφαση στις απόπειρές σου;
Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία στην τέχνη. Είναι ανάγκες προσωπικές και ο Μίκης αλλά και Καβάφης. Είν’ η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός για το έργο τους.

Γιατί λοιπόν ο Αλεξανδρινός;
Δεν τον ανακάλυψα τώρα τον ποιητή. Τον γνώριζα από μικρό παιδί, χωρίς φυσικά να μπορώ να τον κατανοήσω. Να καταλάβεις η περίφημη Δανάη, που ήταν κολλητή της Νόνας μου, της γιαγιά μου δηλαδή, της έκανε δώρο την 528η έκδοση των έργων του Καβάφη, με αφιέρωση. Το κειμήλιο υπήρχε στο σπίτι και μάλιστα ήταν απαγορευμένο για μένα. Μεγαλώνοντας λοιπόν τον διάβασα, τον μελέτησα, τον έψαξα όσο μπορούσα.

Η υλοποίηση της ηχογράφησης ήταν δύσκολη υπόθεση;
Σε ταπεινό στούντιο γράψαμε τις «βάσεις», αλλά με πολλή αγάπη, και ψυχή. Συνοδοιπόροι ο Αντώνης Παπαβομβολάκης (παραγωγή και ηχοληψία) και ο αδελφός του Δημήτρης. Και μετά γυρίσαμε όλη την Ελλάδα με Ωδεία και Συμφωνικές. 300 και ανθρώπους και καλλιτέχνες που πρόσφεραν απλόχερα την καρδιά και την τέχνη τους. Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Χανιά. Γεννήθηκαν τραγούδια σημερινά, με ποιητικό λόγο… που «γράφουν» και στις ραδιοσυχνότητες. Το έντεχνο τραγούδι των καλών ημερών, των μεγάλων στιγμών είχε αυτή τη λογική. Θυμάμαι τις λατέρνες να παίζουν τα τραγούδια του Μίκη και του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου.

Η πρόθεσή σου ήταν αυτή;
Ναι. Στόχος και σκοπός μου ήταν τα τραγούδια να παιχτούν από το ραδιόφωνο. Αυτό είναι η «λατέρνα» των καιρών μας. Όταν παρουσιάσαμε το έργο σε διευθυντές σταθμών και ακούσαμε την ερώτηση: «Ποιο θα είναι το πρώτο single»… χαμογέλασα από ικανοποίηση. Καβάφης και single! Να ακούγεται τα «Ένας γέρος» στα ταξί! Στις πρόβες της Συμφωνικής της ΕΡΤ για την παράσταση που θα δοθεί στο Νιάρχος, συνηθίζουν να καλούν σχολεία. Όταν οι πιτσιρικάδες απ’ την Πετρούπολη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα γέμισε η καρδιά μου. Και ήρθαν και με ρωτάγανε για τους στίχους… που γράφτηκαν 100 χρόνια πριν. Γιατί ο Καβάφης είναι πάντα επίκαιρος. Η ποίησή του χτυπάει στο κέντρο της ψυχής. Και το τραγούδι επεξηγεί το μήνυμά της.
Capture2
Γιατί διάλεξες τη Σοφία Μανουσάκη και όχι μια πιο «ψημένη» ερμηνεύτρια;
Την Σοφία την επέλεξα. Όταν έχει πει Θεοδωράκη συγκλονιστικά και έχει συγκριθεί με ιερά τέρατα και έχει δεχθεί τα ακριβά σχόλια της Μαρίας Φαραντούρη για τις επιδόσεις της, τι άλλο να προσθέσω εγώ; Υπάρχει καλύτερο σχολείο;

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ogdoo.gr