Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

Χάρη στη συμφωνία αυτή, οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να συναντηθούν εκ νέου στις 8 Φεβρουαρίου με την ελπίδα ότι θα βρουν μια κοινή θέση στα υπόλοιπα σημεία της μεταρρύθμισης, ανέφεραν δύο πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών –του Συμβουλίου (που εκπροσωπεί τους 28), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής– θα μπορέσουν να συναντηθούν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο.

Το γαλλο-γερμανικό ζεύγος βρισκόταν υπό πίεση προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση για το άρθρο 13 της μεταρρύθμισης.

Το άρθρο αυτό προτρέπει τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το You Tube, να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς και τις υποχρεώνει να αποσύρουν περιεχόμενα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία για παραχώρηση άδειας ανάμεσα στον δημιουργό και την πλατφόρμα. Η Γερμανία ήθελε να εξαιρεθούν οι πολύ μικρές και οι νεοφυείς επιχειρήσεις από την υποχρέωση φιλτραρίσματος των περιεχομένων, κάτι που συναντούσε την άρνηση της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιρούνται από την υποχρέωση να φιλτράρουν τα περιεχόμενα οι επιχειρήσεις που πληρούν και τα τρία ακόλουθα κριτήρια: λειτουργούν λιγότερο από τρία χρόνια∙ έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ∙ έχουν λιγότερους από 5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα.

Από κει και πέρα, οι επιχειρήσεις πρέπει να εμποδίζουν την επανεμφάνιση περιεχομένων που έχουν αφαιρεθεί και να φιλτράρουν τη διαδικτυακή ανάρτηση σύμφωνα με τους καταλόγους που παρέχουν οι έχοντες δικαίωμα.

Ανήσυχες για το μπλοκάρισμα αυτό των συνομιλιών, οργανώσεις που εκπροσωπούν δημοσιογράφους και πρακτορεία ειδήσεων είχαν καλέσει την Πέμπτη τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ να βρουν συμβιβαστική λύση.

«Σας ζητούμε να φροντίσετε ώστε να αρθούν τα εμπόδια εντός των επόμενων ημερών ώστε να μην διακυβευτεί η επίτευξη αυτής της (ευρωπαϊκής) οδηγίας. Διακυβεύεται η επιβίωση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου», έγραφαν σε ανοικτή επιστολή τους η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) –μέλος της οποίας είναι και το ΑΠΕ-ΜΠΕ– και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), η EMMA (Ευρωπαϊκή Ένωση Περιοδικού Τύπου), η ENPA (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων) και το EPC (Συμβούλιο Ευρωπαίων Εκδοτών).

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, που προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός «συγγενικού δικαιώματος» για τους εκδότες, επιτρέποντας στις εφημερίδες, στα περιοδικά και τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους χρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες, προκαλεί τις διαμαρτυρίες των κολοσσών του διαδικτύου.

Τον Δεκέμβριο, ο αντιπρόεδρος της Google Ρίτσαρντ Γκρίνγκας, που είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» για τους μικρούς εκδότες, αν εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός.

 

πηγή: ogdoo.gr