Ο Γιάννης Χαρούλης βρίσκεται στην Αυστραλία για δύο εμφανίσεις σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ.

Παραχωρώντας συνέντευξη στη Σοφία Φατούρου και το Νέο Κόσμο ο Γιάννης Χαρούλης απάντησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο σε πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Σας μεταφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Έχεις αγαπημένες φωνές, βιβλία, ποιήματα που είναι για σένα θησαυρός, που αν συναντούσες ένα νέο παιδί της ομογένειας θα του έλεγες “να, πάρε αυτά να πορευτείς;”
Θα του έδινα ένα απόσπασμα του Καζαντζάκη από τον πρόλογο στον Καπετάν Μιχάλη: «…Η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη όταν συνεπαρθεί από μια μεγάλη ιδέα. Τρομάζεις όταν, ύστερα από πικρές δοκιμασίες, καταλάβεις πώς μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου, τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις πώς υπάρχει ή δύναμη αυτή δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άναντρες πράξεις σου για τη ζωή σου τη χαμένη, ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους και ξέρεις πια πώς εσύ, όχι ή τύχη, όχι ή μοίρα, μήτε οι άνθρωποι γύρα σου, εσύ μονάχα έχεις, ότι κι αν κάμεις, ότι κι αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη. Και ντρέπεσαι τότε να γελάς, ντρέπεσαι να περγελάς αν μια φλεγόμενη ψυχή ζητάει το αδύνατο. Καλά πια καταλαβαίνεις πως αυτή ‘ναι ή άξια του ανθρώπου: να ζητάει και να ξέρει πως ζητάει το αδύνατο». Αν δεν λιγοψυχήσουμε και αν το πιστέψουμε αυτό, όπως λέει ο Καζαντζάκης, τότε γίνεται το θαύμα, “το αδύνατο γίνεται δυνατό”!

Έχεις φίλους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια; Που μετανάστευσαν; Και πως νιώθεις για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν; Θυμώνεις μαζί τους ή τους συμμερίζεσαι;
Έχω την αδερφή μου, που έχει φύγει τα τελευταία χρόνια. Και επειδή βίωσα προσωπικά το ψάξιμο της για δουλειά στην Ελλάδα και τον κόπο της, δεν μπορώ να θυμώσω που έφυγε σε μια άλλη χώρα για να εργαστεί και να δημιουργήσει.

Υπάρχει κάποιο φωτεινό κομμάτι στην σημερινή Ελλάδα;
Αν κοιτάξει κανείς από μακριά ένα καμένο τοπίο θα δει μόνο τους καμένους κορμούς και το σκούρο χρώμα, αν πλησιάσει όμως κοντά θα δει και μερικά χλωρά, μικρά λουλουδάκια που ξεφυτρώνουν. Αυτός είναι ένας φυσικός νόμος και ισχύει και για την Ελλάδα.

 

πηγή: ogdoo.gr