«Καλώς την καπετάνισσα» και ο «Βοσκός κι ο Βασιλιάς» είναι από τα χιτ της δισκογραφίας των αδελφών Στρατάκη. Ο Νίκος κι ο Γιώργος μάς έρχονται (βεβαίως βεβαίως) από την Κρήτη και όσοι τους έχουν δει λαιβ (οι παραστάσεις στο Σταυρό Plus πήραν παράταση έως και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου) γνωρίζουν ότι τα δυο «κοπέλια» από την Κρήτη, έχουν ένα μοναδικό τρόπο να μεταφέρουν το διονυσιασμό και γενικά το αίσθημα του τόπου τους πάνω στο πάλκο. Μεγαλώνοντας με την παράδοση (και το παράδειγμα) της οικογένειας Ψαραντώνη σαν οδηγό, γράφουν, παίζουν, τραγουδούν αφήνοντας τις μεγάλες αποκλείσεις και τους πειραματισμούς, π.χ με την τζαζ ή το ροκ σε άλλους συναδέλφους τους. Ο δρόμος που διάλεξαν δε διαφέρει πολύ από πολλούς συντοπίτες τους. Με το λαούτο και τις μαντινάδες αγκαλιά από τα παιδικά τους χρόνια, εξελίχθηκαν σε επαγγελματίες του χώρου. Εκείνο που διαφέρει όμως – κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν – είναι ότι μπορούν και παίζουν σε μια από τις πιο κεντρικές μουσικές σκηνές της Αθήνας (Σταυρός του Νότου) σε ένα ενθουσιώδες και μεγάλο κοινό που έχει μάθει να εκτιμάει το ιδίωμα τους. Και δεν είναι οι μόνοι.

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης είναι και αυτός μέσα στη μικρή λίστα… διασημοτήτων με Κρητικό διαβατήριο. Πρώτος τον ανακάλυψε ο Λεωνίδας Μπαλάφας το 2015 κι έκαναν μαζί την youtubική επιτυχία «Να σταθώ στα πόδια μου»- παρεξηγημένη μεν αλλά καταξιωμένη με δεκάδες χιλιάδεςviews . Ο Ζερβάκης γράφει στίχους και συνθέτει, παίζει λύρα, κιθάρα, μαντολίνο και λαούτο κι έχει εξαιρετική φωνή. Όταν αργότερα τον επέλεξε ο Γιάννης Μαρκόπουλος (τραγούδησε στον δίσκο του «Κρητικός Ορίζοντας») είχε ήδη την δική του ιστορία στην Κρήτη, την δική του δισκογραφία (με τραγούδια επιτυχίες όπως το «Κοντυλιές») τις συνεργασίες του, τις εμφανίσεις του στο εξωτερικό.

Όλα αυτά τα γράφω για ένα λόγο. Αν κάποτε η Κρητική μουσική (ή όποια δημοτική μουσική) χρειαζόταν τη βοήθεια του «ethnic » του «fusion» ή της «world music» για να μπει στο οπτικό μας πεδίο, τώρα βγαίνει στα ίσια μπροστά μας όχι μόνον μιλώντας την ελληνική, αλλά και το τοπικό ιδίωμα που την γέννησε. Η ακτινοβολία του Ψαραντώνη (και της ευρύτερης οικογένειας του) κατάφερε και έφτιαξε μια νέα γενιά μουσικών που παίρνουν την σκυτάλη..

Τέλος θα κλείσω με κάτι που δε συνδεδεμένο με την Κρήτη, αλλά με τον διονυσιασμό του ελληνικού πανηγυριού. Από τις 29/1 θα τους δούμε στον Σταυρό Plus. Μιλώ για τους «Αλκμάν» (που είδαμε με τον Σαββόπουλο στο Ηρώδειο φέτος το καλοκαίρι), ένα γκρουπ που μας έχει δώσει ένα ωραίο cdάκι («Στην Πόλη Ανήκω» σε παραγωγή του Αγγέλου Σφακιανάκη) δουλειά και έμπνευση παρμένα από τα γλέντια της υπαίθρου. Μάλιστα το τραγούδι τους «Θέλω να μπω στο γλέντι» συμπεριλήφθηκε το 2017 στην Πανευρωπαϊκή παραγωγή της EBU με τίτλο Euroradio Folk Music Spring & Easter Project 2017 και ακούστηκε από πολλά ευρωπαϊκά ραδιόφωνα. Φέτος η εξαμελής μπάντα έχει έτοιμο και νέο υλικό, πολλές διασκευές από την Βόρεια Ελλάδα, ωραίες ενορχηστρώσεις, πολυφωνική επεξεργασία κλπ.

 

πηγή: tospirto.net