Μία απρόβλεπτη συνάντηση μεταξύ των φωτορεπόρτερ της Magnum και των σταρ του κινηματογράφου, γέννησαν χιλιάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μέχρι σήμερα σημαδεύουν την φαντασία μας. Η οικειότητα που αναδύουν οι φωτογραφίες αυτές και ο άμεσος τρόπος με τον οποίο αποτυπώνουν τους σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, μαρτυρούν μία πληθωρική σχέση που κρατάει εδώ και 65 χρόνια.

Η Magnum Photos ιδρύθηκε το 1947, ως μια κολεκτίβα ανεξάρτητων φωτογράφων. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν ανταποκριτές πολέμου που ήθελαν να ξεφύγουν από τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και να συνασπίσουν τα δικαιώματα τους ως φωτογράφοι. Και από το ξεκίνημα της, η Magnum κατάφερε να συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τον κινηματογράφο.

Χιλιάδες φωτογραφίες από γυρίσματα κλασικών ταινιών απαθανατίζουν αστέρες του Χόλιγουντ μεταξύ ρόλου και πραγματικότητας. Και με τα χρόνια αυτές οι φωτογραφίες πήραν μία διάσταση μυθική.

Η συμβολή της Magnum στην κατασκευή αυτών των ειδώλων και η κλεφτή ματιά που μας χαρίζει μέσα στον απόρθητο κόσμο του Χόλιγουντ, αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Cinema Through the Eye of Magnum». Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Τέλουραϊντ και από αύριο θα είναι διαθέσιμη στο Filmstruck, τη διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε η Criterion.

Από τον John Huston μέχρι τον Marlon Brandon, τη Marilyn Monroe, τον Orson Welles, την Kate Winslet αλλά και τον Sean Penn, το εντυπωσιακό αρχείο της Magnum παρουσιάζεται στην ταινία «Cinema Through the Eye of Magnum» -και μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση στο βίντεο παραπάνω.

 

πηγή: tospirto.net