Πόσες ιστορίες χωράνε μέσα σε μια βραδιά νίκης;

Η νέα ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που έγιναν το 1968, συγκεκριμένα στον θρυλικό αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο, όπου η ελληνική ομάδα πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο: να ανακηρυχθεί κυπελλούχος Ευρώπης – μια πρωτιά για τη χώρα μας. Ο Τάσος Μπουλμέτης καταγράφει τη συγκίνηση και το ξέσπασμα ενός ολόκληρου λαού που βρισκόταν υπό τον ζυγό της χούντας.

«Η ιστορία μας, όταν παίζουμε θα λέμε την ιστορία μας», ακούγεται από τη φωνή του Αντώνη Καφετζόπουλου, που υποδύεται έναν πρόσφυγα από τους ιδρυτές της ομάδας. Περίτεχνα ο Μπουλμέτης καταφέρνει μέσα από την εξιστόρηση της μεγάλης νίκης να περνά την ιστορία και τις μνήμες της Ελλάδας. Γι’ αυτό και η ταινία του, έγραψε και το σενάριο, αφορά όλους.

Ήταν 4 Απριλίου του 1968, με 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ) και με εκατομμύρια άλλους να ακούν τον αγώνα στο ραδιόφωνο από κάθε μέρος της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι δεν επρόκειτο μόνο για μια νίκη -την πρώτη διεθνή νίκη για τη χώρα – αλλά για τη δικαίωση ενός συλλόγου που φτιάχτηκε από πρόσφυγες, χτυπημένους από τη μοίρα και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι Κωνσταντινουπολίτες θεωρούσαν την ομάδα συνώνυμη με την ίδια την Ιστορία τους και, γιατί όχι, τον πολιτισμό τους. Ωστόσο στην περίπτωση της μεγάλης νίκης του 1968 αυτοί που χάρηκαν δεν ήταν μόνο οι οπαδοί της ομάδας, αλλά όλοι οι Έλληνες. O συνδυασμός ψυχικής ανάτασης, συγκίνησης και ξεσπάσματος για έναν λαό που βρισκόταν σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας του, δεν θα μπορούσε να μην εμπνεύσει τον Τάσο Μπουλμέτη, ο οποίος θα θυμάται, ως καθαρόαιμος Αεκτζής, εκείνες τις στιγμές για πάντα. Επομένως δεν είναι τυχαίες ούτε η επιλογή του θέματος ούτε η πρόταση που έγινε στον σεναριογράφο της ταινίας και σκηνοθέτη, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει τον «Νοτιά» δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μάκη Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο της μπασκετικής ΑΕΚ, που του πρότεινε να κάνει μια ταινία με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ιστορική νίκη της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που διαθέτει Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού και πολύ πλούσιο αρχείο. Εκτός από τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που άντλησε από το αρχείο, ο Μπουλμέτης έκανε και συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν ακόμα, όπως ο Πέτρος Πετράκης, φτάνοντας να έχει στη διάθεσή του υλικό που ξεπερνούσε τις 17 ώρες.

Αφού λοιπόν έμαθε τα πάντα για την ομάδα και συγκέντρωσε τα στοιχεία που ήθελε -και παραπάνω- ο Μπουλμέτης αποφάσισε να μη μείνει μόνο στο ντοκιμαντέρ αλλά να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο: ένα docufiction, δηλαδή ντοκιμαντέρ εμπλουτισμένο με μυθοπλασία. Χωρίς να διεκδικεί τα πρωτεία, παραδέχεται ότι δεν είναι είδος γνωστό στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά δείγματα του οποίου όμως έχουμε απολαύσει σε σπουδαίες ταινίες και σειρές στο εξωτερικό.
omada 33
Στο μυαλό του μάλιστα είχε αντίστοιχα υψηλής αισθητικής παραδείγματα όπως το «JFK» ή τη σειρά «Wormwood» του Ερολ Μόρις που διερευνά τα σκοτεινά πειράματα της CIA με το LSD. Το αποτέλεσμα είναι ένα έξοχο παράδειγμα που συνιστά πρόσμειξη πραγματικών δεδομένων με το fiction – και σε αυτή τη βάση κινείται και η ταινία του Μπουλμέτη.

Χάρη στην πένα του η ταινία έχει έντονα κωμικά αλλά και δραματικά στοιχεία. Διαθέτει σκηνές με χιούμορ αλλά και συγκίνηση. Καθώς παρακολουθεί παράλληλες ιστορίες, «επανδρωμένες» από ένα πλούσιο καστ εξαιρετικών ηθοποιών, ξετυλίγει περιστατικά από τις ζωές όχι μόνο απλών ανθρώπων εκείνης της εποχής αλλά και των ίδιων των παικτών.

Το φιλμ αφορά ευρύτερα την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και της ίδιας της Ελλάδας. Διαθέτει χιούμορ, ένταση και συγκινεί. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι δυνατές ερμηνείες και η μουσική με υπογραφή της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Μία ταινία που πρέπει πρωτίστως να δουν όσοι δεν έχουν ζήσει εκείνη την εποχή, αλλά και όσοι την έζησαν για να συγκινηθούν γι’ άλλη μια φορά.
afisaaa
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής

Είδος: Δράμα, Αθλητική

Βαθμολογία: 8,5/10

Δείτε το trailer εδώ:

πηγή: ogdoo.gr