Σε δυο χρόνια κλείνει 50 χρόνια στο τραγούδι. Και συνεχίζει ακάθεκτη… Μιλάμε βέβαια για το πιο νεανικό, (ανήσυχο, ανοικτό) αυτί που γεννήθηκε ποτέ, την τραγουδίστρια που δεν σταματάει να διψάει για γνώση, νέα ακούσματα και πειραματισμό, με αποτέλεσμα να είναι πάντα εδώ, στο παρόν.
Η συναυλία που θα δούμε στις 30/1 στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες, διευρύνει εκείνη την ξεχωριστή παράσταση που είχαμε δει πριν χρόνια στο Gazarte, όπου Γαλάνη και το τζαζ γκρουπ Chronos Project προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέο ήχο σε κορυφαία κομμάτια της ελληνικής τραγουδοποιoίας (Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, παραδοσιακά κλπ). Αυτή την φορά η δυτικότροπη τζαζ, που όμως από τότε αναζητούσε και τις ανατολίτικες εκφράσεις της στο ούτι του Θωμά Κωνσταντίνου, κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ανατολή, βάζοντας στο παιχνίδι και τους Τακίμ.

Όταν ακούτε Τακίμ, να ξέρετε ότι πρόκειται για κορυφαίους δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με ρεπερτόριο που αναβιώνει στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

«Όταν τους πρωτοάκουσα» έλεγε προχτές η Γαλάνη (στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής), έκλαψα. Είδα την σφριγηλότατα και την νεανικότητα να αναδεικνύουν την παράδοση με έναν συγκλονιστικό τρόπο».

Μια αληθινή Γέφυρα λοιπόν, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ένα εργαστήριο ήχων που ψάχνει το δικό του μουσικό χαρμάνι, για να μπορούν όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα που έγραψαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, να ζήσουν σε ένα δεύτερο παρόν.
«Από χρόνια» έλεγε η ίδια, «όταν σκεφτόμουν την τρίτη φάση της ζωής μου και πώς θα την ζούσα χωρίς εκπτώσεις η συμβιβασμούς, είχα μια επιθυμία. Που έγινε ακόμα μεγαλύτερη από την εποχή που άρχισαν να μας σφυροκοπούν και να μας λένε πόσο άθλιοι είμαστε. Ως εδώ ρε παιδιά. Δεν είμαστε και τόσο χάλια, δεν είμαστε μόνο οι τράπεζες μας. Είχα λοιπόν στο μυαλό μου να κάνω κάτι με την γλώσσα, που είναι ο πολιτισμός μας. Με κορυφαίο στοιχείο αυτό και με την εμμονή που με χαρακτήριζε πάντα να ενώσω Δύση και Ανατολή, σκεφτόμουν να φτιάξω από τα μέσα του 90 ένα σύνολο που να αναδεικνύει αυτή το πλησίασμα. Μέχρι που ένα καλοκαίρι που έκανα σεμινάριο στο Berkley στην Αμερική, συνάντησα τον Χρήστο Ραφαηλίδη (βιμπράφωνο) – και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…”

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι οι μουσικοί του Chronos είναι κορυφαία ονόματα της τζαζ-οι Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο) και Χρήστος Ραφαηλίδης (βιμπράφωνο) έχουν αξιόλογη δράση και στο εξωτερικό, ο Σπύρος Μάνεσης, τζαζ πιανίστας από τους καλύτερους της νεώτερης γενιάς, και ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο) ιδρυτικό μέλος των Τακίμ. Οι οποίοι έχουν στο δυναμικό τους και τους Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Κώστα Μερετάκη (κρουστά, φωνητικά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο).

Η συναυλία που η Δήμητρα αφιέρωσε στον Νίκο Σκαλκώτα («ο πρώτος που άγγιξε την παράδοση μας μέσα από δυτική σκέψη και μας άνοιξε τον δρόμο») είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Mουσικής και της εταιρείας της Κατερίνα Σταματάκη “Prospero”

Info

30 Ιανουαρίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
(Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Έναρξη προπώλησης: 9/1/2018 Ώρα έναρξης: 20:30. Εισιτήρια (τιμές ανά ζώνη): Διακεκριμένη: 55€ /Α Ζώνη: 46 € /Β Ζώνη: 38 € /Γ Ζώνη: 30 € /Δ Ζώνη: 24 € /Ε Ζώνη: 15 € /Εκπτωτικά: 10 €. Πώληση εισιτηρίων: 210 7282333, megaron.gr και στα καταστήματα PUBLIC. Πληροφορίες: 210 7282333

 

πηγή: tospirto.net